Consiliul Superior al Magistraturii și-a ales noua conducere
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a reunit, mărți, pentru a-și alege noua conducere - președintele și vicepreședintele. 

UPDATE: Judecătorul Denisa-Angelica Stănişor a fost aleasă, marţi, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorul Emilia Ion este noul vicepreşedinte al CSM.

Mandatul președintelui, cât și al vicepreședintelui Consiliului Superior al Magistraturii este de 1 an, iar exercitarea acestuia de către noua conducere a Consiliului va începe de la data de 7 ianuarie 2024, informează instituția.

În prezent, la conducerea CSM este judecătorul Daniel Grădinaru, iar în funcția de vicepreședinte se află procurorul Daniel Horodniceanu. Candidații pentru șefă CSM trebuie să prezinte un proiect managerial care să cuprindă viziunea lor referitoare la gestionarea competențelor Consiliului și rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar, dar și proiectele aflate în derulare.

CSM are în componență 19 membri: judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor, doi reprezentanți ai societăților civile aleși de Senat și trei membri de drept - ministrul Justiției, președintele ICCJ și procurorul general al României.

Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii. Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care face parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători și cinci procurori aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile. Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, dacă președintele este judecător, vicepreședintele trebuie să fie procuror și invers.

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este format din judecătorii Daniel Grădinaru - Înalta Curte de Casație și Justiție, Denisa-Angelica Stănișor - Înalta Curte de Casație și Justiție, Gheorghe-Liviu Odagiu - Curtea de Apel Alba Iulia, Elena Raluca Costache - Curtea de Apel Bucureşti, Ramona Graţiela Milu - Curtea de Apel Braşov, Mihaela-Laura Radu - Tribunalul Bucureşti, Narcis Erculescu - Tribunalul Dâmboviţa, Claudiu-Marian Drăguşin - Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti şi Vasile-Alin Ene - Judecătoria Ploieşti.

Din CSM fac parte şi procurorii Daniel Horodniceanu - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Emilia Ion - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Bogdan Silviu Staicu - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Claudiu Constantin Sandu - Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov şi Marioara Cătălina Sîntion - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti. Fănel Mihalcea şi Ioan Sas au fost aleşi de Senat ca membri ai CSM din partea societăţii civile, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel