Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), noi membri numiți de Parlament
Senatorii şi deputaţii au dat, miercuri, un vot favorabil numirii unor membri ai Colegiului director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru un mandat de cinci ani.
Astfel, Cătălin Raiu a primit 271 de voturi "pentru" şi 30 "împotrivă", Maria Moţa - 256 de voturi "pentru" şi 45 contra, iar Radu Săvulescu - 255 de voturi "pentru" şi 46 împotrivă.
Comisiile juridice, Comisiile pentru drepturile omului din Senat şi Cameră şi Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor au dat aviz favorabil, pe 11 aprilie, în bloc, celor şapte candidaţi: Cătălin Raiu, Maria Moţa - propusă de grupurile parlamentare ale PNL, Radu Cosmin Săvulescu - propus de grupul minorităţilor naţionale din Parlament, Florin Bogdănel Priboi, Mariana Vârgă, Ana-Maria Dalu, Luminiţa Gheorghiu.
Durata mandatului membrilor Colegiului director este de cinci ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatelor.
Cei 11 membri ai CNCD sunt numiţi de cele două Camere ale Parlamentului, în şedinţă comună.
Deputatul Cătălin-Zamfir Manea a remarcat că în CNCD nu există niciun reprezentant al romilor.
"Dacă numărul membrilor CNCD s-a mărit de la 9 la 11, din care un membru este din partea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, comunitatea romă - cea pe care o reprezint aici, în Parlament, şi care este cea mai afectată de discriminare - nu are niciun reprezentant în această instituţie. Din punctul meu de vedere, cred că rolul acestei instituţii se diluează pe zi ce trece. Este ca şi în cazul punctului naţional de contact pentru romi, care e relaţia directă cu Comisia Europeană. Şi, ce să vedeţi? În punctul naţional de contact pentru romi, care se află la Ministerul Fondurilor, nu există niciun rom", a afirmat Cătălin Manea, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News