Consiliul Europei vrea ca Georgia să renunțe la legea privind 'influenţa străină'
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Consiliul Europei a 'recomandat cu tărie' Georgiei să abroge legea privind 'influenţa străină', a cărei adoptare de către parlament a stârnit ample manifestaţii în ţară, relatează AFP.

Georgia face parte din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, instituţie care are sediul la Strasbourg și monitorizează respectarea drepturilor omului pe continent. Conform Comisiei de la Veneţia, 'restricţiile impuse de această lege drepturilor la libertatea de expresie, la libertatea de asociere şi la respectarea vieţii private sunt incompatibile cu condiţiile stricte stabilite de Convenţia europeană a drepturilor omului', a transmis Consiliul Europei într-un comunicat.

Aceste restricţii 'nu corespund exigenţelor de legalitate, legitimitate, necesitate într-o societate democratică şi de proporţionalitate', potrivit instituţiei. Textul, votat în data de 14 mai de parlamentul de la Tbilisi, impune oricărei organizaţii neguvernamentale şi oricărei media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de 'organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine', precum și să se supună unui control administrativ. Criticii săi au supranumit-o 'legea rusească' prin prisma asemănării sale cu o lege votată în Federația Rusă pentru a reprima opoziţia.

Conform Consiliului Europei, 'legea are ca efect obiectiv riscul de a stigmatiza, de a reduce la tăcere şi în final de a elimina asociaţiile şi organismele media care primesc chiar şi o mică parte din fonduri din străinătate'. 'Riscul este cu atât mai mare cu cât asociaţiile şi media vizate sunt cele care critică autorităţile şi eliminarea lor dăunează unei dezbateri publice deschise şi informate'.

Comisia de la Veneţia aminteşte controversa cu privire la această lege în Georgia, cu 'reacţii în masă în ţară' şi regretă că ea a fost adoptată 'în cadrul unei proceduri care nu a lăsat niciun loc unei veritabile dezbateri şi unor consultări semnificative'. 'Acest mod de a proceda nu corespunde exigenţelor europene pentru o legislaţie democratică', potrivit acesteia.

Franţa şi Germania au zis recent că sunt 'profund preocupate de situaţia în Georgia', unde legea adoptată de parlament merge 'împotriva valorilor europene', conform unui mesaj postat pe Facebook de preşedintele Emmanuel Macron şi cosemnat de cancelarul Olaf Scholz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel