Consilierul ministrului de Interne rus, reţinut la Sankt Petersburg. Nu e singurul arestat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa Pixabay (user 4711018)
Sursa Pixabay (user 4711018)
Un consilier al ministrului rus de Interne, Serghei Umnov, a fost reţinut la Sankt Petersburg. 

Ministerul rus al Afacerilor Interne a confirmat reţinerea unor poliţişti de rang înalt la Sankt Petersburg, printre cei reţinuţi se numără şi consilierul ministrului rus de interne Serghei Umnov. Ministerul Afacerilor Interne a confirmat reţinerea sub suspiciunea de abuz în serviciu a consilierului ministrului afacerilor interne Serghei Umnov şi a doi reprezentanţi ai conducerii Direcţiei Generale Sankt Petersburg şi a regiunii Leningrad din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Interne, se precizează într-un comunicat.

FSB al Rusiei, Direcţia Generală a Serviciului de Securitate a Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei şi Comitetul de Investigaţii al Procuraturii Generale a Rusiei au descoperit comiterea unor fapte de abuz în serviciu de către angajaţii Direcţiei Generale Sankt Petersburg şi a regiunii Leningrad din cadrul a Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, se mai precizează în comunicatul de presă al ministerului.

De ce au fost reţinuţi

Ancheta a constatat că, din 2016 până în 2020, reprezentanţii conducerii centrale au comis abuz în serviciu prin achiziţionarea de proprietăţi pentru uz personal din fondurile Fondului de asistenţă pentru programele Direcţiei Generale Sankt Petersburg şi a regiunii Leningrad a MAI. Angajaţii FSB şi ai Direcţiei Generale de Securitate Internă a Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei au efectuat percheziţii într-un dosar penal iniţiat în luna iunie 2020 de Comisia de investigaţii, în temeiul Articolului 285 din Codul Penal (abuz în serviciu). Inculpaţii în cauză, în afară de Umnov, sunt şefii UGIBDD ai Direcţiei Generale Sankt Petersburg şi a regiunii Leningrad a Ministerului Afacerilor Interne, Aleksei Semenov şi fostul şef adjunct al biroului regional al Ministerului rus al Afacerilor Interne, Ivan Abakumov, scrie Rador.

Ei au fost reţinuţi în conformitate cu Articolul 91 din Codul de Procedură Penală al Federaţiei Ruse. Acţiunile de investigaţie şi cele operaţionale sunt în desfăşurare, se specifică în comunicat.

Pe 5 iulie, o sursă a Agenţiei de presă Interfax a relatat că percheziţii au avut loc la domiciliul şi la biroul lui Aleksei Semenov. Numele celor trei inculpaţi din dosar au fost dezvăluite de publicaţia Kommersant. Publicaţia regională '47news' a anunţat că există o legătură cu percheziţiile efectuate într-un dosar deschis în 2020, în care sunt implicate departamente separate de înregistrare şi examinare interraionale (MREO) ale poliţiei rutiere. În iulie 2020, o sursă bine informată a declarat pentru Interfax despre percheziţii efectuate în 11 sedii comerciale ale MREO din Sankt Petersburg. În momentul de faţă, toate sediile MREO din regiune sunt închise. Aşa-zisele MREO comerciale, care au apărut la Sankt Petersburg în anii 1990, au fost o soluţie locală de furnizare de servicii publice, prin intermediul poliţiei rutiere. Acestea au fost deschise sub pretextul că MREO-urile oficiale nu pot face faţă volumului de muncă mare şi că nu există oportunităţi guvernamentale de extindere în acest domeniu. Aşadar, comercianţii au început atunci să ofere poliţiştilor rutieri echipamente de birou gratuit, antreprenorii primeau venituri din mediere: de exemplu, ei îi ofereau clientului să-i pregătească dosarul de documente necesar. Nu era cazul să se recurgă la aceste servicii, dar cetăţenii au fost adesea de acord, dorind astfel să evite cozile şi să economisească timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel