Data publicării:
Consilier prezidențial: Mușcă agresiv din puterea de cumpărare a românilor
Consilierul prezidențial pe economie Cosmin Marinescu a afirmat că deficitele bugetar, comercial și de cont curent cresc în același timp cu ratele creșterii economice din România.
"Ratele înalte de creștere economică sunt însoțite de acutizarea deficitelor – bugetar, comercial și de cont curent. Această spirală a deficitelor se va dovedi împovărătoare pentru România în anii următori. (...) Suntem singura țară din Uniunea Europeană al cărei deficit bugetar începe cu cifra 3, în ciuda asigurărilor guvernanților că totul este sub control, că nu deficitele sunt problema României, că și alții au deficite mari etc. Iată, însă, că cifrele spun cu totul altceva. Deși economia crește, deficitele se adâncesc continuu", a scris, pe blog, consilierul președintelui Klaus Iohannis pe probleme economice, Cosmin Marinescu.
"Perpetuarea acestui trend de execuție bugetară comportă riscuri semnificative: deficitul bugetar ar putea ajunge la 1,8-2% din PIB la sfârșitul primului semestru. Această evoluție ar constitui un serios semnal de alarmă pentru piețele financiare, din perspectiva încrederii în capacitatea Guvernului de a ține deficitul bugetar sub control", mai spune Marinescu.
În același timp, Marinescu arată că pe primele patru luni din 2019, veniturile fiscale au crescut "cu doar 6,7% față de anul trecut, deși bugetul prevede o țintă de creștere a veniturilor fiscale de peste 16%". "România este singura țară din Europa Centrală și de Est ale cărei deficite comerciale se adâncesc, ori aceasta înseamnă că pierdem în continuare oportunități importante pentru producția națională. Evoluțiile din ultimii ani indică și agravarea continuă a deficitului de cont curent", potrivit consilierului prezidențial.
Mușcă agresiv din puterea de cumpărare a românilor
"La spirala deficitelor trebuie să adăugăm și inflația – aflată recent în plină ascensiune – dar și deprecierea monedei naționale din ultimele luni. Aceste evoluții mușcă agresiv din puterea de cumpărare a românilor. Rezultă astfel tabloul unei guvernări marcate de dezechilibre și volatilitate", argumentează Cosmin Marinescu pe blogul său.
"Deși textul de față se referă doar la deficitele macroeconomice, guvernul actual are un bilanț negativ consistent și în alte privințe, prin prisma deficitelor de spitale, școli, autostrăzi etc., dar și prin deficitul de democrație - consemnat recent prin modul de organizare a alegerilor din 26 mai", transmite Marinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News