Data publicării:
Conservatorii lui Borisov, în fruntea alegerilor din Bulgaria. Însă nu au majoritatea pentru a guverna
Situația este ”extrem de îngrijorătoare” susțin peste 60% dintre gulgari, ajunși la a șaptea rundă de alegeri în numai trei ani și jumătate.
Situația politică din Bulgaria este în continuare incertă, după a șaptea rundă de alegeri din ultimii trei ani și jumătate. Astfel, conservatorii conduși de fostul premier Boiko Borisov s-au clasat pe primul loc la alegerile legislative de duminică care au avut loc în Bulgaria, dar incertitudinea persistă cu privire la posibilele combinații pentru a forma un guvern stabil, transmite AFP.
La fel ca la ultimele alegeri din iunie, partidul GERB s-a clasat pe primul loc cu 26% din voturi înaintea liberalilor pro-europeni din CC/BD (15%) și a naționaliștilor pro-ruși din Renaștere (13%), potrivit sondajelor de la ieșirea din secțiile de votare.
Alegerile se succed și sunt asemănătoare în Bulgaria, unde suflul schimbării împotriva conservatorilor din vara anului 2020, când Sofia a fost zguduită de demonstrațiile anticorupție, s-a domolit complet.
”Oamenii vor un guvern, stabilitate, securitate”, a declarat Borisov în momentul votului, duminică dimineața, întinzând mâna restului clasei politice. Însă riscă, din nou, să nu găsească aliați cu care să formeze o majoritate, într-un Parlament extrem de fragmentat, unde ar urma să fie reprezentate de la șapte până la nouă partide. În timpul campaniei electorale, Kiril Petkov, un fost prim-ministru liberal de scurtă durată, cunoscut pentru lupta sa împotriva corupției, a declarat că refuză să se asocieze cu acest veteran politic cu o imagine pătată.
Singura consolare, notează AFP, este rata participării, care a fost ușor în creștere, ajungând la 35% cu o oră înainte de închiderea secțiilor de votare. În urmă cu cinci luni, doar 34% dintre alegători s-au prezentat la vot, cel mai scăzut nivel de la căderea comunismului.
Situația, ”extrem de îngrijorătoare”, pentru peste 60% dintre bulgari
Sondajele de opinie indică că un procent de peste 60% dintre bulgari consideră situația ”extrem de îngrijorătoare”.
În această criză politică fără precedent din 1989, partidul Vazrajdane (Renaștere) se instalează într-un mod durabil în peisajul politic din Bulgaria.
”Bulgaria trebuie să rămână o țară independentă, fără interferențe străine”, a declarat duminică președintele formațiunii, Kostadin Kostadinov, referindu-se la Bruxelles și Washington.
În timp ce manipularea electorală, o practică endemică în Bulgaria, era de așteptat, conform presei, procuratura a lansat sute de investigații înainte de alegeri. Peste 70 de persoane suspectate de cumpărare de voturi au fost arestate, în special în regiunile în care există un puternic electorat DPS.
Criza politică, care îngrijorează investitorii străini, a suspendat reformele anticorupție și tranziția energetică, compromițând plata a miliarde de euro din fondurile europene. Situația a determinat și amânarea aderării la zona euro și aderarea deplină la spațiul de liberă circulație Schengen. În ceea ce privește costul organizării celor șapte alegeri, el se ridică la peste 300 de milioane de euro, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News