Conservatorii din UK, umiliți tocmai de mediul de afaceri. Peste 100 de lideri au semnat o scrisoare deschisă susţinând opoziţia de stânga
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Marți, peste 100 de lideri de afaceri și-au declarat sprijinul pentru Partidul Laburist de centru-stânga din Regatul Unit, cu aproape cinci săptămâni înainte ca britanicii să meargă la urne.

Printre semnatarii scrisorii deschise adresate ziarului The Times se numără figuri proeminente, precum fondatorul Wikipedia Jimmy Wales și fostul vicepreședinte al JP Morgan Cazenove, Charles Harman. În scrisoare, aceștia afirmă: „Noi, ca lideri și investitori în afacerile britanice, credem că este timpul pentru o schimbare”.

Autorii scrisorii susțin că economia Marii Britanii a fost afectată de un deceniu de stagnare, cauzată de lipsa stabilității politice și a unei strategii economice consistente pe termen lung. În document se menționează că țării „i s-au negat competențele și infrastructura de care are nevoie pentru a înflori”.

Partidul Laburist „a arătat că s-a schimbat și vrea să colaboreze cu afacerile pentru a atinge întregul potențial economic al Regatului Unit”, au adăugat semnatarii. Printre aceștia se numără și Karen Blackett, fostul președinte al WPP pentru Marea Britanie, Andrew Higginson, președintele JD Sports și British Retail Consortium, precum și foștii directori generali ai Tesco Bank și Aeroportului Heathrow. Este de remarcat că pe listă apar puțini directori generali actuali de companii incluse în indicele FTSE 250.

Partidul Conservator de dreapta este la putere din 2010, inițial ca parte a unei coaliții cu Partidul Liberal Democrat, de centru. În această perioadă, Regatul Unit a avut cinci prim-miniștri. Ultimele alegeri generale din 2019 au adus o victorie decisivă pentru conservatori sub conducerea fostului premier Boris Johnson, care a demisionat în 2022 în urma unei serii de controverse.

Sondajele politice din ultimii doi ani sugerează o probabilă victorie a laburiștilor, deși va fi necesară o prezență majoră la vot. Săptămâna trecută, prim-ministrul în exercițiu, Rishi Sunak, a convocat alegeri surpriză pentru 4 iulie. În discursul său, Sunak a subliniat că guvernul său a gestionat o încetinire a inflației și o revenire la creșterea economică, economia Marii Britanii crescând cu 0,6% în primul trimestru, după ce anul trecut a intrat într-o recesiune superficială.

Laburiștii și-au concentrat campania pe promovarea disciplinei fiscale. Într-un comunicat de marți, aceștia au anunțat că intenționează să înființeze o nouă companie de energie deținută public și să aducă operatorii de tren în proprietate publică. Ministrul din umbră al Finanțelor, Rachel Reeves, a făcut un efort de lungă durată pentru a atrage directorii din afaceri și finanțe. Într-un discurs de marți, Reeves a promis că Partidul Laburist va plafona impozitul pe profit la nivelul actual, va colabora cu sectorul privat pentru a stimula investițiile și va publica o foaie de parcurs privind impozitarea afacerilor în termen de șase luni de la preluarea puterii, potrivit BBC.

În timpul campaniei, Sunak a susținut că laburiștii nu vor aduce securitate financiară populației, potrivit BBC. Cu alegerile iminente, susținerea liderilor de afaceri ar putea influența semnificativ rezultatele scrutinului din iulie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel