Congresul Național de Îmbătrânire Activă – ediția a II-a, București 2024 / video live
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
congresul national de imbatranire activa
congresul national de imbatranire activa
Marţi, 3 septembrie 2024,  are loc cea de-a II-a ediţie a Congresului Național de Îmbătrânire Activă, un eveniment de anvergură organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, Președinte Alexandra Dobre.

Evenimentul se desfăşoară la GRAND HOTEL BUCHAREST - Sala RONDĂ (Bd. Nicolae Bălcescu nr. 4), începând cu orele 9:00 şi va culmina, seara, cu GALA de PREMIERE a modelelor de bune practici în promovarea conceptului de îmbătrânire activă din România.

În holul Sălii RONDE este vernisată şi prezentată EXPOZIŢIA de FOTOGRAFIE „SENIORI DE COLECŢIE” dedicată Galelor „SENIORI DE COLECŢIE”, unul dintre cele mai frumoase, generoase, ample, de succes şi de tradiţie proiecte (a ajuns la ediția XXII) iniţiate şi organizate de Alexandra Dobre, Preşedinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

După succesul primei ediții a Congresului Național de Îmbătrânire Activă care a avut loc în perioada 15 – 16 noiembrie 2023 la Palatul Parlamentului şi care a reprezentat un veritabil „maraton al cunoașterii”, al împărtășirii de experiențe și al schimbului de idei despre cum să trăim o viață frumoasă și activă pe măsură ce înaintăm în vârstă, ediţia din acest are același obiectiv: acela de a continua drumul către realizarea unui sistem național care susține, încurajează și informează persoanele vârstnice privind implicarea în diferite activități sociale şi să descopere cheia unei îmbătrâniri active și sănătoase.

”Dezideratul acestui eveniment este și acela de a demonstra nevoia existenței mai multor Centre de Zi pentru seniori! Anul viitor vom deschide și noi un astfel de centru, iar anul acesta vom lansa în premieră două proiecte foarte importante, de mare impact: Albumul SENIORI DE COLECȚIE – o încununare a celor 22 de Gale SENIORI DE COLECȚIE cu invitați de excepție pe care le-am iniţiat şi organizat și Campania Națională SECURITATEA CIBERNETICĂ ÎN RÂNDUL VÂRSTNICILOR” – a menționat Alexandra Dobre, Președinte, Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă. 

La Congresul Național de Îmbătrânire Activă 2024 sunt prezente aproximativ 450 de persoane, dintre care 70% sunt seniori; aceştia participă la dezbateri şi vin cu propuneri şi soluţii privind îmbătrânirea care nu este doar o etapă finală a vieții, ci o oportunitate de a trăi activ fiecare moment al zilei. Se discută și promovează idei, practici și politici care încurajează îmbătrânirea activă și sănătoasă; congresul include prezentări despre îngrijirea sănătății, stilul de viață, participarea la viața socială și problemele apărute odată cu înaintarea în vârstă, dar și provocările și oportunitățile legate de îmbătrânirea populației într-un mod accesibil și colaborativ.

Reprezentanți ai Autorităților Locale și Centrale, ai Societății Civile și ai companiilor private cu activitate în domeniu, medici, cercetători științifici și experți, cadre didactice, profesori, doctori, doctoranzi și psihologi, dar şi profesioniști din domeniul îngrijirii vârstnicilor susțin prezentări în cadrul celor 5 PANEL-uri interactive.

De la ora 20:00 are loc GALA de PREMIERE a modelelor de bune practici în promovarea conceptului de îmbătrânire activă din România.

Vor fi recompensate 10 organizații și proiecte de succes dedicate persoanelor vârstnice. 

Evenimentul este prezentat de MARIA ȚOGHINĂ, realizator si producător al emisiunii ”Serviciul de Noapte”, Radio România Actualități.

 

AGENDA

08:00 - 09:00 - Accesul participanților și networking

09:00 - 10:00 - Conferință de presă de deschidere

Speakers:

Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru
Mircea Abrudean
Alexandra Dobre
Alexandru Rafila
Simona Bucura Oprescu
Marius Poșa
Bogdan Simcea
Moderator: Mihaela Bîrzilă

10:00 - 10:15 - Coffee Break

10:15 - 12:30 - Panel 1 - Accesul la sănătate și abordări inovative în medicină (diabet, boli cardiovasculare, menopauză și afecțiuni oncologice)

Speakers:

Dr. Wargha Enayati
Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru
Nicoleta Pauliuc
Dr. Cristina Berteanu
Valeria Herdea
Dr. Silvia Gatscher
Măriuca Ivan (mesaj video)
Dr. Adina Alberts
Dr. Adrian Streinu Cercel
Adrian Dobre
Dr. Toni Feodor
Dr. Virginia Ardeleanu
Moderator: Eugenia Foarfecă


12:30 - 14:00 - Panel 2 - Soluții pentru îngrijirea pe termen lung: dezbateri și perspective interdisciplinare

Speakers:

Preot. Ilarion Mâta
Conf. univ. dr. Radu Crişan Dabija
Alexandru Gerard Pavel
Iuliana Cristea
Adrian Gheorghe
Bălașa Anamaria
Lăcrămioara Frăsineanu
Emil Bîrsan
Moderator: Dr. Aurelia Curaj

14:00 - 14:30 - Pauză de prânz

14:30 - 16:15 - Panel 3 - Îmbătrânirea Activă, Îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice și Promovarea drepturilor persoanelor vârstnice. (Dreptul la muncă, Reconversie profesională, și altele)

Speakers:

Angela Galeța
Florin Lixandru (mesaj video)
Monica Anisie
Liana Rada Borza
Elisabeta Lipă
Conf. Dr. Silvia Osman
Costel Gîlcă
Dr. Simona Mihaiu
Alecsandra Ioniță
Ionuț Ștefănescu
Teodor Loghin
Dina Ciubotaru
Moderator: Cristina Herea

16:15 - 16:30 - Coffee Break

16:30 - 18:00 - Panel 4 - Surse de finanțare, Gestiune financiară pe termen lung și Politici Actuale Smart în raport cu persoanele vârstnice (digitalizare, transport urban inteligent)

Speakers:

Dr. Ing. Adrian Victor Vevera
Prof. Univ. Dr. Mircea Coșea
Flaviana Rotaru
Bogdan Simcea
Alexandra Dobre
Oana Georgescu
Gabriel Petrea
Mirela Iovu
Cristina Chiriac
Ionuț Andrei (mesaj video)
Irinuca Văduva
Chivu Maria Alexandra
Moderator: Radu Puchiu


18:00 - 19:45 - Panel 5 - Rolul administrației în crearea de ecosisteme urbane smart

Speakers:

Rareș Hopincă
George Tuță
Vlad Popescu Piedone
Hubert Thuma
Andei Trocan
Prof. Univ. Dr. Ing. Doina Banciu
Codrin Zamfir
Cerasela Măciucă
Flavius Aioanei
Madlen Șerban
Mihai Alexandru Ghigiu
Moderator: Val Vîlcu

19:45 - 20:00 - Pauză

20:00 - 21:00 - Gala de premiere a modelelor de bune practici în promovarea conceptului de îmbătrânire activă din România

Moderator: Maria Țoghină

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel