Data actualizării:
Data publicării:

Update: Congres PPE București, ziua a 2-a. Popularii Europeni și-au ales candidatul la şefia Comisiei Europene - live text / foto - video

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Congresul Partidului Popular European continuă joi, la Bucureşti. Peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări și-au ales candidatul PPE la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. 

Update: PNL și PPE o susțin pe Ursula von der Leyen în fruntea viitoarei Comisii Europene, iar Manifestul Congresului PPE a solicitat admiterea deplină a României în Spațiul Schengen

”Delegații Partidului Național Liberal, împreună cu ceilalți delegați prezenți la Congresul Partidului Popular European de la București au votat-o joi pe Ursula von der Leyen drept candidată a PPE pentru președinția Comisiei Europene. 

În același timp, în segmentul dedicat discursurilor șefilor de stat și de guvern de centru-dreapta, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de încredere în valorile europene, făcând apel la mobilizare în favoarea proiectului european. „Valorile europene conduc la un nivel de trai ridicat pentru oameni. Trebuie să implicăm cetățenii și să îi inspirăm să facă parte din efortul conjugat pentru un viitor mai prosper și sigur. Zgomotul din zona populismului poate fi acoperit printr-o participare activă și o comunicare eficientă. Încurajarea unei participări ridicate la vot este vitală pentru a ne asigura că vocea fiecărui cetățean contează”, a declarat președintele României. 

În fața Congresului PPE s-au aflat de asemenea Manfred Weber, președintele Partidului Popular European și Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, primul subliniind că PPE rămâne motorul Europei, iar șefa Parlamentului European reafirmându-și susținerea pentru intrarea deplină a României în Spațiul Schengen. 

Unul dintre cele mai importante momente ale Congresului PPE a fost mesajul Ursulei von der Leyen, cea care a primit sprijinul delegaților populari pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. Ea și-a exprimat aprecierea față de președintele României, afirmând că popularii europeni sunt „foarte mândri de Klaus Iohannis, care este un extraordinar european” și a accentuat nevoia ca toate țările europene și structurile UE să lucreze mai mult pentru democrație, prosperitate și securitate în Europa. 

În finalul Congresului PPE, președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, le-a mulțumit lui Nicolae Ciucă și Partidului Național Liberal pentru găzduirea unui „eveniment extraordinar”, subliniind că popularii europeni s-au simțit la București „ca acasă”. 

Reamintim de asemenea faptul că delegații populari au votat miercuri seară Manifestul PPE 2024, în care s-a menționat expres nevoia admiterii depline a României și Bulgariei în Spațiul Schengen, în paralel cu întărirea granițelor externe ale Uniunii Europene. Manifestul PPE a cerut de asemenea consolidarea susținerii pentru familiile  europene, creșterea competitivității economice a Uniunii Europene, a sprijinului pentru fermieri și a investițiilor în securitatea continentului. 

Pe parcursul celei de-a doua zile a Congresului PPE, președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a continuat întâlnirile bilaterale cu liderii europeni prezenți la București. Liderul liberal s-a întâlnit cu Andrej Plenković, premierul Croației, discutând despre integrarea europeană a Balcanilor de Vest, cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, abordând temele privind dezvoltarea infrastructurii energetice și securitatea la Marea Neagră, cu Alberto Núñez Feijóo, liderul popularilor spanioli, vorbind despre dubla cetățenie pentru românii care trăiesc în Spania și cu Dorin Recean, prim-ministrul de la Chișinău, pe care l-a asigurat de susținerea totală a României pentru drumul european al Republicii Moldova” arată comunicatul PNL. 

Update 12 - Ciucă, mesaj de felicitare către Ursula von der Leyen după votul din Congresul PPE de la București

Update 11 - Ursula von der Leyen a fost desemnată candidata popularilor europeni pentru preşedinţia CE. Candidatura ei, aprobată cu 400 de voturi pentru şi 89 contra, din cele 489 de voturi valabil exprimate. 

Update 10 - Nehammer, caz clinic. Explicație pentru ascensiunea extremiștilor în Europa

Update 9, ora 13 - Discursul președintelui Klaus Iohannis

Video

Youtube video image

Update 8 - Congres PPE București. Donald Tusk: Vremurile de calm fericit s-au terminat 

Video

----------

Update 7, ora 12 - Cancelarul austriac a ajuns la Romexpo și a susținut un discurs.   Congresul PPE. Discursul lui Nehammer: „Trebuie să ne facem temele. Uniunea Europeană este văzută ca o entitate bună doar la regulamente” /video

Update 6 - Nicolae Ciucă: Întâlnirea cu premierul Mitsotakis a reconfirmat legăturile puternice dintre România şi Grecia

'Întâlnirea de astăzi cu premierul Mitsotakis, la nici 24 de ore de la acest eveniment alarmant, a reconfirmat legăturile puternice dintre România şi Grecia - nu numai ca aliaţi în cadrul Uniunii Europene şi NATO, dar şi ca ţări prietene. Discuţiile noastre au atins subiecte de interes pentru colaborarea dintre cele două state, precum sprijinul Greciei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, un gest care întăreşte nu doar relaţia noastră bilaterală, dar şi viziunea comună pentru o Europă mai unită şi mai liberă. Guvernul elen ştie că turismul şi comerţul dintre ţările noastre vor fi impulsionate de eliminarea controalelor vamale. Şoferii de tir sau cei care îşi duc familia în vacanţă în Grecia vor simţi o diferenţă clară de timp, dacă nu vor mai pierde ore întregi la coadă la vămile de la Kulata sau Makaza', a scris Ciucă, pe Facebook.

'Ţara sa este interesată de strângerea relaţiilor cu fraţii noştri de peste Prut, iar o reprezentanţă diplomatică va întări această colaborare. În plus, Guvernul său aşteaptă finalizarea Coridorului Vertical România - Bulgaria - Grecia. Pe aici se vor transporta gaze între cele trei ţări, consolidând independenţa energetică a regiunii faţă de Rusia', a mai scris Ciucă.

Update 5 - Karl Nehammer a plecat de la Palatul Cotroceni către Romexpo.

Update 4 - Discurs Ursula von der Leyen, la Congresul PPE de la București: Putin e urmărit pentru crime de război. Există un tribunal la Haga care îl aşteaptă

Alte declarații:

'Împreună am livrat prin Pactul privind migraţia şi azilul. Am întărit frontierele europene şi vom continua să facem acest lucru. Ne-am îndeplinit obligaţiile europene în trecut şi o vom face şi pe viitor. Dar noi, europenii, decidem cine vine în Europa şi în ce condiţii, şi nu reţelele de crimă organizată şi traficanţii', a zis Ursula von Der Leyen.

Von der Leyen: Trebuie să ne creştem semnificativ capacitatea industrială de apărare;avem nevoie de un comisar pentru apărare

'Securitatea în Europa înseamnă, de asemenea, să facem mai mult pentru propria noastră apărare. Scopul nostru comun ar trebui să fie foarte clar. Trebuie să ne creştem semnificativ capacitatea industrială de apărare în următorii cinci ani. Iar în centrul acestui lucru trebuie să fie un principiu simplu. Europa trebuie să cheltuiască mai mult, Europa trebuie să cheltuiască mai bine şi Europa trebuie să cheltuiască bani europeni. Iar acest lucru ne va ajuta să acoperim nevoia urgentă de a reconstrui, reface şi moderniza forţele armate ale statelor membre. Şi să susţinem în continuare Ucraina', a zis Ursula von der Leyen.

'PPE este partidul care a susţinut o Europă care se poate apăra. Şi noi vom fi partidul care va îndeplini o uniune a apărării. Iar acest subiect necesită toată atenţia. Şi, prin urmare, avem nevoie de un comisar pentru apărare desemnat pentru următorul mandat', a adăugat ea.

Update 3 - Karl Nehammer a ajuns la Palatul Cotroceni

*Foto Presidency.ro

Update 2 - ora 9.30 Karl Nehammer a venit cu avionul în România, în timp ce transportatorii stau la cozi în vamă. Un șofer i-a transmis fără ocolișuri ce are pe suflet

Update 1 - Mesajul surpriză cu care România îl așteaptă pe Nehammer. Ce se află pe traseul pe care cancelarul Austriei se va deplasa / video

---------------------

Marţi seara, Adunarea Politică a Partidului Popular European a validat înscrierea Ursulei von der Leyen în cursa pentru un nou mandat în funcția de președinte al Comisiei Europene competiţie. Ursula von der Leyen, actuala şefă a CE, este candidat unic pentru a conduce lista PPE la alegerile europene din 9 iunie 2024 și, astfel, pentru a obţine un nou mandat de 5 ani la conducerea executivului comunitar.

Joi, în cadrul Congresului Partidului Popular European, vor susţine discursuri preşedintele Klaus Iohannis şi şefii de state şi de guverne din Uniunii Europene, prezenţi la evenimentul organizat la București.

Peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de state, printre care se numără preşedintele CE, preşedintele PE, şefi de state şi de guverne, preşedinţii de partide, dar şi comisarii europeni din familia politică a PPE, s-au reunit miercuri şi joi în congres la Bucureşti.

În prima zi a reuniunii, miercuri, PPE a adoptat, în unanimitate, manifestul care solicită aderarea cât mai curând posibil a României la spaţiul Schengen, după ce delegaţia austriacă a Partidului Popular la putere  nu a mai votat contra. În manifestul adoptat de PPE se spune faptul că este nevoie 'de aderarea deplină la Schengen pentru Bulgaria şi România, prin ridicarea cât mai curând posibil nu doar a controalelor aeriene şi maritime, ci şi a controalelor la frontierele terestre'.

Congresul PPE este cel mai înalt organism decizional al partidului. De asemenea, este cel mai important eveniment pentru PPE şi are loc, de regulă, la fiecare 3 ani.

Congresul are ca funcţii principale să aleagă preşedinţia PPE, să hotărască cu privire la principalele documente de politici şi programe electorale, precum și să ofere o platformă pentru şefii de guvern şi liderii de partid PPE.

Congresul PPE se organizează miercuri şi joi, la Romexo. Reuniunea este găzduită de Partidul Naţional Liberal în colaborare cu Partidul Popular European. Bucureşti a mai fost gazda unui congres al Popularilor Europeni în luna octombrie a anului 2012. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel