A fost ucis liderul tentativei de lovitură de stat din Republica Democratică Congo
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Liderul tentativei de lovitură de stat din Republica Democratică Congo a fost ucis, anunță armata.

Liderul tentativei de lovitură de stat din Republica Democratică Congo a fost împuşcat mortal de armată în timpul asaltului asupra palatului prezidenţial de la Kinshasa, au anunţat autorităţile, relatează agenţia EFE. Este vorba despre un activist din rândul diasporei congoleze stabilit în SUA, Christian Malanga, precizează Agerpres.

Armata congoleză a anunţat duminică că fiul acestuia, Marcel Malanga, şi alţi şapte membri ai grupului au fost arestaţi. Anunțul vine după ce în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, zeci de atacatori înarmaţi, care ar fi fost conduşi de Christian Malanga, au luat cu asalt reşedinţele preşedintelui Félix Tshisekedi şi vicepremierului Vital Kamerhe.

Ce anunțase Christian Malanga pe rețelele sociale

De altfel, bărbatul postase pe reţelele de socializare imagini cu oamenii săi pătrunşi în curtea interioară a palatului prezidenţial.

"Bucuraţi-vă de eliberarea noului nostru Zair", a spus Christian Malanga pe filmare, purtând drapelul statului Zair, fostul nume al Republicii Democratice Congo pe vremea când această ţară era condusă de dictatorul Mobutu Sese Seko, înlăturat de la putere în 1997.

Totuși, armata congoleză a anunţat duminică dimineaţă că tentativa de lovitură de stat la care au participat "străini şi congolezi" a fost "înăbuşită în faşă" de către forţele de apărare şi de securitate.

Detalii despre liderul grupului



Liderul grupului de pucişti, Christian Malanga, este un opozant al actualei puteri de la Kinshasa stabilit în SUA. După apariția acestor informații, ambasadoarea SUA în Republica Democratică Congo, Lucy Tamlyn, s-a declarat "foarte preocupată" de presupusa implicare a unor cetăţeni americani şi a asigurat că Washingtonul va coopera în investigaţii cu autorităţile de la Kinshasa.

Președintele Republicii Democratice Congo, Félix Tshisekedi, aflat în funcție din 2019, a fost reales din primul tur al alegerilor din 20 decembrie, obținând peste 73% din voturi. Partidul său, "Uniunea Sacră", a câștigat aproximativ 90% din mandatele de deputați în alegerile legislative desfășurate în aceeași zi. Cu toate acestea, guvernul condus de premierul desemnat Judith Suminwa nu a fost încă învestit.

Republica Democratică Congo, o țară extrem de bogată în resurse naturale, se confruntă cu rebeliunea grupării M23, susținută de Rwanda, care controlează teritorii extinse în provincia Nord-Kivu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel