Data publicării:
Confruntări în insulele grecești din cauza migranților. Gaze lacrimogene și grenade asurzitoare
Sunt confruntări seriose în insulele din Grecia din cauza migranților.
Confruntări au avut loc marţi între sute de locuitori din insulele Lesbos şi Chios şi forţele anti-revoltă din Grecia, care au făcut uz de gaze lacrimogene pe fondul controversei asupra noilor tabere pentru migranţi de pe aceste insule din Marea Egee, informează AFP şi Reuters.
Locuitori şi autorităţi locale s-au reunit în porturile din aceste insule şi în satele situate în vecinătatea terenurilor delimitate pentru construcţia de noi tabere, pentru a protesta împotriva sosirii a circa o mie de poliţişti din cadrul forţelor anti-revoltă din Grecia continentală pentru întărirea securităţii pe aceste insule, potrivit unei surse a poliţiei.
Gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare
Gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare au fost lansate de forţele de ordine împotriva unor grupuri de persoane care aruncau cu diverse obiecte.
Două femei au fost spitalizate pentru probleme respiratorii după aceste incidente.
Ce spun reprezentanții Guvernului
Guvernul grec şi-a reiterat din nou marţi determinarea de a construi aceste noi tabere închise care să înlocuiască taberele insalubre şi suprapopulate de pe insule. "Noile tabere vor fi construite, vechile tabere debordate (de solicitanţi de azil) vor fi lichidate", a spus purtătorul de cuvânt al guvernului grec Stelios Pastas, în timpul conferinţei sale de presă săptămânale.
Guvernul a încercat în mai multe rânduri să convingă autorităţile locale de necesitatea acestor noi tabere, însă acestea se opun. "Dialogul cu autorităţile locale nu poate servi drept justificare pentru a nu continua lucrările (...). Le cerem locuitorilor să aibă încredere în noi", a subliniat Pepas.
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a declarat recent că proiectul de construcţie a noilor tabere va fi pus în aplicare în pofida opoziţiei pe care o suscită din partea populaţiei de pe insule.
38.000 de migranţi înghesuiţi în tabere
Mai mult de 38.000 de migranţi sunt înghesuiţi în prezent în tabere instalate în insulele Lesbos, Samos, Chios, Leros şi Kos din Marea Egee, tabere a căror capacitate totală oficială este de 6.200 de persoane, citează Agerpres.
Lucrările pentru construcţia noilor tabere din Lesbos şi Chios, cu o capacitate oficială de 7.000 de persoane fiecare, ar urma să înceapă săptămâna aceasta.
Autorităţile locale şi locuitori au afirmat că după cinci ani în prima linie a crizei migraţiei care afectează Europa, ei nu mai sunt dispuşi să accepte pe insulele lor mii de solicitanţi de azil. Unii locuitori au ameninţat că vor bloca accesul către viitoarele tabere pentru a perturba construcţia.
Anunțul făcut de Guvern
Guvernul conservator sosit la putere în Grecia în iulie 2019 a anunţat că taberele existente în Lesbos, Samos şi Chios vor fi închise în timpul anului 2020 şi înlocuite cu noi instalaţii.
Obiectivul este de a diminua suprapopularea de pe insule transferând mii de migranţi spre alte zone ale Greciei, însă în prezent guvernul este în impas pentru că şi pe continent comunităţile locale se opun acestei măsuri.
Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a îndemnat vineri la acţiuni urgente pentru remedierea situaţiei "şocante şi ruşinoase" în care migranţii trebuie să trăiască în actualele centre de primire de pe insule. El i-a cerut de asemenea guvernului de la Atena să-i transfere pe solicitanţii de azil - pe cei care au acest drept - în Grecia continentală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News