Confruntarea Biden - Trump: Tensiuni, atacuri personale și provocări economice
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Candidații la Casa Albă, Biden și Trump, s-au confruntat față în față în prima dezbatere prezidențială. Fiecare a sugerat că celălalt este un criminal, scrie Reuters.

Spectatorii au aflat puține lucruri noi despre pozițiile celor doi candidați asupra principalelor probleme, dar probabil acesta nu a fost motivul pentru care mulți s-au uitat. Întrebarea principală înainte de dezbatere a fost cum se vor descurca cei doi bărbați, ambii având întrebări legate de aptitudinea lor pentru funcție, pe scenă.

Dezbaterea a început în favoarea lui Trump, în vârstă de 78 de ani, care a părut energic și plin de forță în comparație cu Biden, în vârstă de 81 de ani, care a vorbit cu o voce răgușită și ezitantă, oferind răspunsuri uneori întortocheate sau pierzându-și firul în timpul mai multor întrebări. Casa Albă a spus că președintele suferă de o răceală, dar numai după ce Biden a avut o prestație ezitantă în primele minute ale dezbaterii.

Trump a evitat în mare parte să vorbească peste Biden, arătând un fel de reținere care i-a lipsit în timpul primei dezbateri din 2020. De partea sa, Biden a găsit un punct de sprijin mai târziu, pe măsură ce a început să-și apere recordul și să atace caracterul lui Trump. Dar imaginile pe care milioane de telespectatori le-au văzut și auzit, în special în primele minute ale dezbaterii, vor deveni probabil material pentru reclamele de atac republicane care vor alimenta narațiunea că Biden este prea bătrân pentru a ocupa funcția.

Pe măsură ce dezbaterea a progresat, Biden a părut mai stăpân pe fapte, în fața unui flux de neadevăruri de la Trump, dar asta poate să nu fi fost suficient pentru a depăși îngrijorările democraților cu privire la prestația sa nesigură.

Intrând în dezbatere, presiunea asupra lui Biden era să infirme afirmațiile republicane că ar fi în declin din cauza vârstei sale. Campania sa va trebui acum să găsească o modalitate de a-și reveni în mijlocul apelurilor unor democrați pentru înlocuirea lui Biden ca nominalizat al partidului pentru alegerile din 5 noiembrie.

Ostilitate declarată

Animozitatea dintre candidați a izbucnit frecvent în public, pe măsură ce cei doi bărbați au devenit personali. Fiecare a sugerat că celălalt este un criminal.

"Singura persoană de pe această scenă care este un condamnat este omul pe care îl privesc acum,” a spus Biden, acuzându-l apoi pe Trump că a avut relații sexuale cu actrița porno Stormy Daniels.

"Ai morala unui motan de mahala,” a spus Biden.

Animozitatea a fost evidentă încă de la început, când au evitat tradiționala strângere de mână și nu s-au recunoscut reciproc când au urcat pe scenă. Biden s-a referit frecvent la Trump ca "tipul ăsta” și a râs la unele dintre declarațiile mai hiperbolice ale oponentului său.

Spre sfârșitul dezbaterii, Biden a pus sub semnul întrebării adevărata înălțime și greutate a lui Trump, sugerând că oponentul său a mințit despre ambele. Între timp, Trump s-a lăudat cu sănătatea sa cognitivă și fizică și a notat că a câștigat două campionate la clubul său de golf.

Prin contrast, a spus el, Biden „nu poate lovi mingea la 50 de yarzi.” Biden a provocat imediat pe Trump la un meci de golf, dar numai dacă Trump ar purta propria geantă. "Să nu ne comportăm ca niște copii,” a răspuns Trump.

Dezbateri economice

Ambii candidați au încercat să-și apere performanța pe problema cheie pentru alegători: economia. Este o problemă delicată pentru Biden, ca președinte în funcție, într-un moment în care alegătorii sunt furioși din cauza prețurilor ridicate la alimente și combustibil.

Abordarea lui Biden a fost să-l învinuiască pe Trump. Fostul președinte, a spus el, i-a lăsat o "economie teribilă.” A spus că lucrează pentru a reduce inflația. Trump a răspuns că inflația "ne ucide absolut” și l-a acuzat pe Biden că nu face nimic.

Alegătorii, în acest moment, par să fie mai de acord cu Trump decât cu Biden, sondajele arătând că aceștia favorizează gestionarea economiei de către Trump. Alegătorii înregistrați din SUA îl favorizează pe Trump pe această problemă cu 43% față de 37%, conform sondajelor Reuters/Ipsos din această lună.

Provocarea lui Biden joi a fost să le clarifice telespectatorilor că administrația sa este cea care a scos țara din groapa indusă de pandemie. "Nu exista inflație când am devenit președinte. Știți de ce? Economia era la pământ,” a spus Biden.

Pierderea firului

Biden părea să-și piardă firul gândirii în timp ce răspundea la o întrebare despre datoria națională. Vocea lui s-a pierdut de mai multe ori, Biden referindu-se mai întâi la "miliardari” ca „trilionari” înainte de a se corecta.

Apoi, în timp ce argumenta că cei bogați ar trebui să plătească mai multe taxe, părea incapabil să-și încheie propoziția, pauzând pentru un moment stânjenitor prelungit, înainte de a-și încheia gândul într-un mod care suna lipsit de sens. Reforma fiscală ar crea bani pentru a ajuta „la întărirea sistemului nostru de sănătate, asigurându-ne că suntem capabili să facem fiecare persoană eligibilă pentru ceea ce am putut face cu, cu COVID, scuzați-mă, cu tot ce am avut de făcut,” a spus Biden înainte de a face o pauză.

"În sfârșit am învins Medicare.” a spus Biden, probabil referindu-se la COVID-19.

Trump a sărit imediat.

"Are dreptate. A învins Medicare. L-a bătut până la moarte.”

Votanții de culoare

Opiniile alegătorilor de culoare – fie că sunt entuziasmați, dezamăgiți sau indiferenți – ar putea decide alegerile. Aceștia au votat covârșitor pentru democrați în trecut, dar ambii candidați au folosit dezbaterea desfășurată în Atlanta, un oraș cu o populație majoritar de culoare în statul balansoar Georgia, pentru a-și face pledoaria.

"Nu-i învinovățesc (pe alegătorii de culoare n. red.), pentru că sunt dezamăgiți. Inflația îi afectează încă grav.” a spus Biden. Dar a spus că militează pentru credite fiscale pentru prima casă și iertarea împrumuturilor studențești care ar putea reduce costul vieții.

Trump l-a atacat pe Biden și a spus că atrage sprijin din partea afro-americanilor afectați de inflație. "A pierdut mare parte din populația de culoare pentru că a făcut o treabă oribilă pentru familiile de culoare.” a spus Trump.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel