Confort cu ţârâita. Funcţionarii publici din Grecia nu mai au voie să-şi răcorească birourile sub 26 de grade Celsius
Angajaţii din sectorul public din Grecia pot reduce temperatura în birouri doar până la 26 de grade Celsius, în condiţiile în care Atena încearcă să reducă costurile în sectorul public din cauza crizei energetice.
Criza energetică a afectat statele europene după invazia Rusiei în Ucraina. Liderii europeni caută soluții pentru a renunța la dependența de energia rusească. După Italia și Spania, Grecia ia primele măsuri pentru a face economie. Executivul elen a anunțat mai multe măsuri, printre care „porționarea” aerului condiționat pe perioada verii și interzicerea circulației autoturismelor în zilele de duminică.
Intrată imediat în vigoare, măsura prevede ca termostatele aparatelor de aer condiţionat să nu mai poată fi setate sub această temperatură, a declarat ministrul grec al Energiei, Kostas Skrekas, pentru postul public de radio elen, citat de Agerpres. Oficialii trebuie să reducă, de asemenea, iluminatul stradal la nivelul minim absolut necesar, a mai spus el. Anunţul survine în momentul în care guvernul elen încearcă să reducă costurile la energia electrică în sectorul public cu 10% faţă de acum un an. Autorităţile şi municipalităţile care nu îndeplinesc obiectivul trebuie să plătească pentru consumul de energie în exces folosind bani din buget destinaţi altor scopuri.
Criza energetică a făcut ca aceste măsuri să fie în mod urgent necesare, a mai spus el, subliniind că nivelul costurilor anuale pentru aer condiţionat din sectorul public şi iluminatul stradal ajunge la 800 de milioane de euro (850 de milioane de dolari). De asemenea, Skrekas a sfătuit populaţia să înlocuiască aparatele de aer condiţionat şi frigiderele mai vechi cu aparate noi cu un consum redus de energie în următoarele luni, printr-un program finanţat de stat şi de Uniunea Europeană. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe elen a declarat că procesul prin care se poate aplica la acest program va fi simplu şi se va poate face online.
Guvernul speră ca toate aceste măsuri să aducă facturi mai mici la energie și vor fi de folos pentru a reduce dependența UE de energia rusă. „Pentru că toată lumea trebuie să susțină acest efort colectiv, vom prezenta și un plan cuprinzător de economisire a energiei. Pentru că mai avem încă un drum lung de parcurs în această direcție, fie că vorbim de clădiri publice sau de locuințe private. Prin mici schimbări în comportamentul nostru putem economisi energie, putem economisi bani și putem facilita efortul țării de a-și reduce amprenta energetică globală. Acestea sunt politici care nu pot fi decât benefice, iar guvernul se va asigura că un plan concret și coerent pentru implementarea lor va fi prezentat foarte curând”, a precizat premierul elen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News