Conflictul Kosovo-Serbia: SUA intervine. Ce decizie a luat premierul kosovar la îndemnul americanilor
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Pristina anuțase că va amenda cetățenii care nu sunt de acord să nu mai folosească numerele de înmatriculare sârbe, dezlănțuind astfel mânia Belgradului. 

Autorităţile din Kosovo şi-au amânat din nou, la solicitarea SUA, planul de a-i amenda pe şoferii care nu renunţă la plăcuţele de înmatriculare emise de Serbia, relatează Reuters. Amânarea este pentru un termen de 48 de ore, relatează Agerpres.

"Accept solicitarea (ambasadorului SUA) privind o amânare de 48 de ore. Mă bucur să lucrez cu SUA şi cu UE la găsirea unei soluţii pe parcursul următoarelor două zile", a transmis pe Twitter marţi dimineaţa premierul kosovar Albin Kurti.

Dacă nu ar fi fost această amânare, de marţi de la ora locală 08:00 (07:00 GMT) poliţiştii kosovari ar fi trebuit să înceapă să-i amendeze pe cei care nu şi-au schimbat plăcuţele, adică aproximativ 10.000 de şoferi.

Tensiunile dintre Belgrad şi Pristina au cunoscut o nouă intensificare după decizia guvernului kosovar de a aplica gradual, de la 1 noiembrie, măsura de a le impune sârbilor să-şi înlocuiască plăcuţele de înmatriculare auto sârbe cu unele acceptate de autorităţile kosovare, decizie care a provocat violenţe în luna iulie. Sute de poliţişti, judecători, procurori şi alţi funcţionari de stat din minoritatea sârbă şi-au dat demisia mai devreme în noiembrie, din acelaşi motiv, iar atât SUA, cât şi UE se tem de o reapariţie a violenţelor interetnice.

În discuţii purtate luni cu medierea UE, Serbia şi Kosovo nu au reuşit să ajungă la un acord în disputa cu privire la plăcuţe.

Luni seara târziu, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat că ţara sa va opri emiterea şi înnoirea plăcuţelor de înmatriculare pentru partea de nord a Kosovo, dar a atenţionat că tensiunile sunt în creştere.

"Am primit puţin mai devreme cele mai noi informaţii, situaţia este foarte dificilă şi în pragul conflictului", a declarat Vucic presei.

Medierea UE eșuează, risc de ”escaladare și violență” între Serbia și Kosovo. Borell: Ambii lideri sunt responsabili pentru impas

Uniunea Europeană a avertizat cu privire la posibilitatea ”escaladării și violenței” după ce Kosovo și Serbia nu au căzut de acord în discuțiile de urgență pentru a rezolva disputa de lungă durată cu privire la numerele de înmatriculare ale mașinilor folosite de minoritatea sârbă din Kosovo.

”După multe ore de discuții, cele două părți nu au găsit o soluție astăzi”, a spus șeful diplomației UE, Josep Borell, după încă o încercare de mediere. ”Cred că ambii lideri poartă o responsabilitate majoră pentru eșecul discuțiilor de astăzi și pentru orice escaladare și violență care ar putea avea loc pe teren în zilele următoare”.

Anul acesta, Kosovo a încercat să ceară minorității sârbe să schimbe vechile plăcuțe de înmatriculare ale mașinilor care datează dinainte de 1999, când țara făcea încă parte din Serbia. Această mișcare a fost întâmpinată cu o rezistență puternică și uneori violentă din partea sârbilor care trăiesc în partea de nord a țării, dar, după o pauză inițială, Pristina a declarat acum că va începe să emită amenzi începând de mâine împotriva infractorilor. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel