Data publicării:

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan continuă! Șapte morți de ambele părți în ultima zi

Autor: Mihai Teodor Olteanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Google Maps/Armenia și Azerbaidjan
Google Maps/Armenia și Azerbaidjan

Un schimb de focuri la graniţa dintre Azerbaidjan şi Armenia s-a soldat cu şapte soldaţi morţi de cele două părţi, într-o regiune pe care cele două ţări şi-o dispută, scenă a unor ciocniri regulate, au anunţat marţi autorităţile armene şi azere, transmite AFP.

Cele două foste republici sovietice din Caucaz s-au ciocnit în timpul unui scurt război în 2020 pentru controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, câştigat de Baku, fără ca cele două părţi să ajungă la un acord de pace. Confruntări mortale în Nagorno-Karabah sau la graniţa dintre cele două ţări continuă să izbucnească periodic.

De partea armeană,"patru soldaţi au fost ucişi şi alţi şase răniţi", potrivit Ministerului Apărării de la Erevan.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Azerbaidjan publicat marţi seara, trei soldaţi ai armatei au fost ucişi în timpul "reprimării provocării părţii armene", fără a menţiona niciun rănit în acest stadiu.

Conform relatării armene,"marţi, la ora 16:00 (12:00 GMT), soldaţii azeri au deschis focul asupra militarilor armeni care efectuau lucrări de inginerie"

Potrivit Ministerului Apărării din Azerbaidjan,"poziţiile armatei armene dislocate în apropierea localităţii Dyg (la graniţa dintre cele două ţări) au deschis focul asupra poziţiilor azere", care "au răspuns cu focuri de armă".

Ca urmare a acestei escaladări a tensiunilor, ministrul armean al apărării, Souren Papikian, care se afla la Bruxelles, şi-a întrerupt vizita pentru a se întoarce în Armenia, a declarat ministerul său într-un comunicat.

Cele două țări din Caucazul de Sud – ambele foste membre ale Uniunii Sovietice – au purtat mai multe războaie în ultimii 35 de ani pentru controlul Nagorno-Karabah, care este recunoscut pe plan internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar care găzduiește o populație majoritar etnică armeană.

Rusia a trimis în regiune un contingent de mii de soldați de menținere a păcii în 2020, ca parte a unui acord pentru a pune capăt săptămânilor de lupte care au ucis mii de oameni și au făcut ca Azerbaidjanul să obțină câștiguri teritoriale semnificative.

Cu toate acestea, conflictul a rămas viu fără un acord de pace. Azerii își doresc neapărat un coridor prin Armenia prin care să fie legată exclava Nahicevan, și implicit Turcia, de restul țării. Armenii nu admit acest fapt pe care îl văd ca un atac la suveranitatea și integritatea teritorială a Armeniei. În toamna anului 2022, armenii i-au acuzat pe azeri că au ocupat mai multe înălțimi din teritoriul recunoscut al Armenia. În plus, în luna decembrie 2022, statul azer sub ochii "pacificatorilor" ruși a realizat o blocadă a coridorului Lachin prin care s-a tăiat singura conexiune dintre Armenia și Artsakh(regiunea Nagorno-Kharabach), fapt ce a dus la o uriașă criză umanitară în zonă.

Premierul armean Nikol Pashinyan şi preşedintele Azerbaidjan Ilham Aliyev s-au întâlnit de mai multe ori, inclusiv cu medierea UE şi SUA, pentru a discuta despre un acord de pace. Nu există însă rezultate concludente în această etapă.

Din 2020 și până în prezent, premierul armean Nikol Pashinyan şi preşedintele Azerbaidjan Ilham Aliyev s-au întâlnit de mai multe ori, fiind mediați de Rusia, UE sau SUA. Cu toate acestea, până în prezent nu există niciun rezultat care să ducă la o detensionare a situației.

Sursa: aljazeera.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel