Data publicării:

Conflict SUA-IRAN. Retragerea Iranului din acordul nuclear. Chifu: Există această preocupare

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp

Iulian Chifu a vorbit despre poziționarea României și a lui Klaus Iohannis în tensiunile dintre SUA și Iran, dar și despre retragerea Iranului din acordul nuclear.

În contextul în care România are relații bune cu Iranul, dar este și un partener foarte bun cu Statele Unite ale Americii, Iulian Chifu a vorbit despre modul în care ar trebui să se poziționeze președintele Klaus Iohannis sau Guvernul României după momentul acesta, ca parteneri ai americanilor și membrii NATO.

Îndemn la calm

 

"Avem deja poziționările în raport cu eveimentele din Orientul Mijlociu și din Irak. Există o declarație a Ministerului Afacerilor Externe care condamnă atacul la adresa Ambasadei Statelor Unite din Bagdad, arată preocupare pentru evoluția de acolo și face un îndemn la calm și la dezescaladare. Este de fapt o poziție concordantă cu cea pe care am auzit-o ieri, rostită de președintele Klaus Iohannis, cea adoptată deja și pronunțată de secretatul general al NATO la sfârșitul reuniunii de luni și în mare măsură am văzut și nuanțele adăugate de către Ministerul Afacerilor Externe francez, la declarația inițială a președintelui Macron, care intră în aceeași linia a preocupării față de escaladarea evoluțiilor din Orientul Mijlociu" , a declarat Iulian Chifu, analist de politică externă, în direct la România TV. 

Retragerea Iranului din acordul nuclear

"Mai nou există preocuparea față de retragerea Iranului din acordul nuclear, lucru privit cu foarte multă reticență de toate statele membre ale consiliului de securitate și evident cu îndemnul la calm și găsirea canalelor de negociere în această direcție. Nu ne afectează acest lucru în mod direct. Evident că este preocupant faptul că bazele americane au fost lovite cu rachete, deși nivelul aș putea să spun că e mult inferior și cel al declarațiilor ministrului afacerilor externe iranian și acțiunea mult inferioară a ceea ce s-ar fi așteptat. E de văzut dacă intervine o escaladare, o continuare a atacurilor. Vom vedea și reacția președintelui Trump, dar cred că modul în care apare și această acțiune și mesajul de pe Twitter al președintelui Trump de la prima oră, îndeamnă mai degrabă spre o precauție, dar și spre o zonă, o rază de optimism, în măsura în care lucrurile nu vor escalada mai departe. Comparativ cu efervescența și inflamarea ultimelor zile și efervescența mesajelor și tonul foarte ridicat, e o nuanță mai jos și cred că lucrul ăsta este avantajos", a adăugat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel