Urmărește emisiunea live
Conflict Rusia - Ucraina. Hartmann: „Cum ar putea ataca rușii pe două linii”. Atenționare pentru România
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
În cadrul emisiunii Geostrategica, la DC News, analistul H.D. Hartmann a vorbit despre posibilitatea unui conflict deschis între Federația Rusă și Ucraina.

În această săptămână, experții militari au privit uimiți Rusia cum, într-un tur de forță logistic, și-a mutat armata din districtul militar de est pentru a se desfășura la granița de vest, la granița cu Ucraina. Trenurile parcurg 7.000 de kilometri, pe legendara rută feroviară transsiberiană, în direcția Ucrainei și țărilor NATO. Amploarea acestei mișcări de trupe uimește chiar și specialiștii. Expertul militar finlandez Petri Mäkelä a afirmat că „numai pe 11 ianuarie, douăsprezece trenuri militare de marfă au înaintat spre vest prin Krasnoyarsk. Dacă este adevărat, este o mișcare masivă.” (vezi imaginile AICI).

CITEȘTE ȘI   -  Antony Blinken a ajuns la Kiev: Kremlinul a încercat să slăbească instituțiile democratice ale Ucrainei

H.D. Hartmann, analist de politică externă, a fost prezent la emisiunea Geostrategica de la DC News, unde a vorbit despre cele două direcții de atac pe care Federația Rusă le-ar putea avea într-un posibil conflict deschis cu Ucraina.

„O evaluare pe care România ar trebui să o facă este una militară. Până la urmă, dacă ne uităm pe hărțile de securitate și hărțile strategice militare vedem două săgeți. Una e mișcarea trupelor ruse din Belarus, unde este clar că prezența acestora este îndreptată împotriva Ucrainei, nu pentru un exercițiu comun cu belarușii, iar acestea fac presiune directă pe capitala Kiev. În al doilea rând, dacă ne uităm la ultimele mișcări ale tehnologiei militare ruse din zona Crimeei, e clar că ne îndreptăm spre o a doua săgeată de presiune militară pe harta de atac, spre Odesa și apoi spre granița noastră.

Iată-ne într-un punct de cristalizare a ceea ce noi numim opțiuni de atac, iar dacă acestea se confirmă, Occidentul va avea de rezolvat problema izolării capitalei Kiev și problema presiunii asupra întregului litoral de Marea Neagră. Să ne fie foarte clar, cu Rusia la granițele României, intrând în Odesa, care este oraș rusofon, balanța strategică pe Marea Neagră se schimbă complet și devine problemă fundamentală de securitate nu numai a NATO, dar devine problemă de securitate individuală a Statului Român.

Evaluarea pe care România trebuie să o facă trebuie să fie nu numai din punct de vedere al NATO și UE, ci și din punct de vedere al statalității sale, adică o evaluare militară tehnică a situației din punct de vedere individual“, a precizat, la DC News, analistul H.D. Hartmann.

În decembrie 2021, Federația Rusă a transmis Statelor Unite ale americii o listă de propuneri cu garanții de securitate pe care le dorește în urma tensiunilor din Ucraina.

Cele două texte, denumite Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate şi Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre ale NATO, cuprind în special interzicerea oricărei noi extinderi a Alianţei Nord-Atlantice şi a stabilirii de baze militare americane în ţările din fostul spaţiu sovietic.

CITEȘTE ȘI   -  Ucraina, semnal de alarmă: Sunt peste 127.000 de soldaţi ruşi la graniţă. Pregătirea ofensivei e aproape gata

Rusia: Începe numărătoarea inversă. Occidentul fie acceptă propunerile noastre, fie se vor găsi alte modalități de a ne proteja securitatea

Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la Negocierile de la Viena privind securitatea militară, a vorbit la reuniunea Forumului OSCE pentru Cooperare în Securitate.

„Vine un moment al adevărului când Occidentul fie acceptă propunerile noastre, fie se vor găsi alte modalități de a proteja securitatea Rusiei”, a spus Gavrilov.

"Sunt convins că, cu bunăvoință și dorință de compromis în orice situație, este posibil să găsim o cale de ieșire către soluții reciproc acceptabile. Nu mai avem timp. Începe numărătoarea inversă", a completat acesta.

Diplomatul rus crede că ceea ce este în joc este minimalizarea cheltuielilor militare și rezolvarea problemelor de securitate, care nu sunt presante doar pentru Rusia, ci pentru toate națiunile din Eurasia și zona euro-atlantică.

Gavrilov a subliniat că acțiunile NATO au avut ca rezultat fragmentarea spațiului paneuropean și au provocat pagube uriașe autorității OSCE, care s-a transformat într-un ostatic al agendei „Occidentului colectiv” (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI   -  Care e PLANUL lui Putin, ce urmărește și ce înseamnă pentru România. Românii din Ucraina, despre război: DISTRUGEREA! Situaţia e aranjată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel