Conflict Rusia - Ucraina. Chirieac, despre cel mai negru scenariu de la granițele României
Conflictul Rusia - Ucraina. Ce înseamnă o ripostă așa cum prefigurează Occidentul? Ce ar trebui să facă România? Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre aceste aspecte și nu numai, în cadrul emisiunii "Sinteza Zilei" de la Antena3.
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, care a evocat o "situaţie extrem de periculoasă", relatează Reuters şi AFP, conform Agerpres. (Detalii, AICI.)
Invitat la emisiunea "Sinteza Zilei" de la Antena3, moderată de Mihai Gâdea, analistul politic Bogdan Chirieac a făcut câteva precizări, ca urmare a ultimelor detalii din conflictul Rusia - Ucraina.
"Din 2014 știm că Rusia dorește să ia tot litoralul ucrainean al Mării Negre până la gurile Dunării. Teoretic, am avea frontieră terestră cu Rusia.", a remarcat Bogdan Chirieac la Antena3.
"O ripostă fermă, sigur, funcționează până la momentul în care cineva s-ar gândi și la arma nucleară - ceea ce este de neimaginat și de neacceptat! O ripostă așa cum prefigurează Occidentul; sancțiuni economice dure - i-a spus președintele Biden președintelui Putin și nu i-a plăcut deloc, inclusiv blocarea transferurilor bancare în dolari. Rusia vinde gaz și petrol în dolari. (...)", a adăugat analistul politic.
VEZI ȘI: NATO va reacționa inclusiv în România, dacă Rusia atacă Ucraina
Această ripostă, consideră Bogdan Chirieac, "va pune Rusia într-o situație dificilă fiindcă nu e o economie puternică. Are PIB peste PIB-ul Italiei, dar Rusia în niciun caz nu poate face față unei alianțe, Statelor Unite - din punctul de vedere al PIB-ului, al forței economice. Războiul ăsta îl costă pe Putin! Și pregătirea de război costă foarte mult."
"Noi, cred că nu are nimeni nicio îndoială, trebuie să stăm alături, strâns, de Statele Unite"
"Văd că Occidentul se gândește să înarmeze foarte puternic armata Ucrainei. Eu sper că dânșii știu foarte bine ce fac. Noi, cred că nu are nimeni nicio îndoială, trebuie să stăm alături, strâns, de Statele Unite. Tot ce fac sau ne cer americanii trebuie să facem și noi și trebuie să îndeplinim și noi. Asta e, ne-am ales niște aliați, sper să nu ne dezamăgească.", a continuat Bogdan Chirieac.
"În același timp, toată situația asta poate conduce și la ideea că armata ucraineană s-ar putea să nu lupte. Nivelul, moralul în armata ucraineană nu e foarte ridicat.", a menționat el.
În încheierea analizei sale, Bogdan Chirieac a amintit de faptul că între cele două popoare, rus și ucrainean, "sunt nenumărate legături culturale, etnice, religioase care nu pot fi ignorate." "(n.red. Ucrainenii) nu sunt chiar cum suntem noi, care am suferit enorm cu rușii. Ucrainenii nu sunt în aceleași raporturi."
"Dacă se poate evita conflictul, lucrul acesta e de dorit. Dacă nu se poate evita, sper ca România să nu facă parte direct. Și așa suntem în prima linie, sper să nu intrăm direct în această chestiune prin cine știe ce decizie.", a conchis Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News