Data publicării:

Conflict de putere la Teheran: Președintele Iranului și Gardienii Revoluției au planuri diferite pentru atacul asupra Israelului

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Iranului și Gardienii Revoluției nu pot să cadă de acord cu modul în care să atace Israelul.

Noul președinte iranian Masoud Pezeshkian se luptă cu adepții liniei dure din Republica Islamică pentru a atenua amploarea atacului promis de Teheran împotriva Israelului, din cauza presupusei ucideri a liderului Hamas Ismail Haniyeh în Iran săptămâna trecută, a informat vineri Telegraph din Marea Britanie.

Potrivit raportului, Gardienii Revoluției Islamice din Iran fac presiuni pentru un atac cu rachete asupra Tel Avivului și a altor orașe – deși cu accent pe lovirea instalațiilor militare pentru a evita victimele civile.

Dar Pezeshkian, temându-se de un război total cu Israelul, face presiuni pentru ca Iranul să lovească în schimb doar presupusele baze de spionaj Mossad ascunse în regiune.

"Pezeshkian se teme că orice atac direct asupra Israelului ar avea consecințe grave"

"Pezeshkian se teme că orice atac direct asupra Israelului ar avea consecințe grave", a declarat pentru The Telegraph un colaborator apropiat al președintelui iranian.

"El a menționat că am fost norocoși că Iranul nu a intrat într-un război total cu Israelul data trecută", a adăugat sursa, referindu-se la atacul iranian cu rachete asupra Israelului din aprilie, care a fost în mare parte interceptat de o coaliție formată din mai multe țări.

"Președintele a sugerat să se vizeze un loc legat de Israel în Republica Azerbaidjan sau Kurdistanul [irakian] și să anunțe aceste țări înainte de asta, astfel încât să se termine cu toată drama", a declarat un consilier.

Israelul a avertizat că va riposta puternic la orice atac major.

Iranul a atacat anterior astfel de "baze de spionaj" în Kurdistanul irakian, potrivit raportului.

Alți apropiați ai lui Pezeshkian au susținut că securitatea din jurul lui Haniyeh a fost neglijentă în mod intenționat, astfel încât Iranul să aibă motiv să atace Israelul

Un oficial din grupul Gardienilor Revoluției Islamice a declarat pentru The Telegraph că nimeni din organizație, care este loială liderului suprem Ali Khamenei, nu îi acordă prea multă atenție lui Pezeshkian.

"Considerentul numărul unu este în continuare lovirea Tel Avivului cu Hezbollah și alții în același timp. Au existat discuții în cadrul forțelor cu privire la modul de blocare a eforturilor domnului Pezeshkian. Aproape toată lumea crede că ceea ce insistă el nu este în reputația revoluției, a declarat oficialul. 

Tot acesta a adăugat că, în timpul unei întâlniri recente, Esmail Qaani, comandantul forței Quds de peste mări a Gardienilor Revoluției Islamice, a declarat: "Dacă nu răspundem astăzi, data viitoare vor fi și mai duri".

Asistentul lui Pezeshkian a susținut că opoziția Gardienilor Revoluției Islamice față de poziția președintelui a fost "mai degrabă pentru a submina președinția sa de o săptămână decât pentru a acoperi umilința pe care au suferit-o".

Un alt consilier al lui Pezeshkian a declarat că președintele "nu se simte umilit, deoarece asasinatul a avut loc la câteva ore după ce a depus jurământul".

Alți apropiați ai lui Pezeshkian au susținut pentru The Telegraph că securitatea din jurul lui Haniyeh a fost neglijentă în mod intenționat, astfel încât Pezeshkian să poată fi târât într-un război.

Potrivit unui raport New York Times, Haniyeh, care se afla la Teheran pentru inaugurarea lui Pezeshkian, a fost asasinat după ce o bombă, care fusese plasată cu câteva săptămâni înainte, a explodat în reședința sa asigurată Gardienii Revoluției Islamice

Iranul și Hamas au învinuit Israelul pentru atentat. Israelul nu a comentat oficial incidentul, deși rapoartele spun că Mossad a angajat agenți ai Teheranului pentru a planta bomba.

Tensiunile dintre Israel și Iran au fost mari de când Hamas, susținut de Iran, a atacat Israelul la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1 200 de persoane, majoritatea civili, și răpind 251.

Se crede că 111 dintre cei 251 de ostatici răpiți de Hamas la 7 octombrie sunt încă în Gaza, inclusiv cadavrele a 39 de persoane a căror moarte a fost confirmată de forțele de apărare israeliene. Hamas deține, de asemenea, doi civili israelieni care au intrat în Fâșie în 2014 și 2015, precum și trupurile a doi soldați ai IDF care au fost uciși în 2014.

Războiul a cunoscut, de asemenea, un front nordic între Israel și grupul terorist libanez Hezbollah, un proxy iranian. De la 8 octombrie, forțele conduse de Hezbollah au atacat aproape zilnic comunități israeliene și posturi militare de-a lungul frontierei, grupul afirmând că face acest lucru pentru a sprijini Gaza în contextul războiului din această regiune, potrivit The Times of Israel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel