Conferința de Securitate de la München. Rusia nu mai este percepută ca principala amenințare de nemți
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află mai multe detalii despre Indicele de Securitate de la München.

Rusia nu dă semne că intenționează să renunțe la asaltul asupra Ucrainei, la doi ani după ce a lansat o invazie la scară largă, dar germanii consideră acum că probleme precum migrația și amenințarea islamului radical sunt preocupări mai imediate decât amenințarea de la Kremlin.

Acest lucru este conform unei noi cercetări publicate luni înainte de Conferința de Securitate de la München, o reuniune a oficialilor politici și de apărare de top care începe vineri în Germania.

În timp ce Rusia era percepută ca fiind amenințarea numărul unu în Germania în Indexul de Securitate de la München (n.r. Indicele de Securitate de la München) de anul trecut, aceasta a coborât acum pe locul șapte în raportul anual.

Modelul este reprodus la nivelul grupului de țări G7, amenințarea reprezentată de Rusia a fost citată ca fiind principala preocupare în sondajele efectuate la sfârșitul anului 2022 pentru Indexul de Securitate de la München din 2023, dar a scăzut pe locul patru la nivel global un an mai târziu.

Constatările vin într-un moment crucial al războiului, în timp ce Ucraina încearcă să consolideze sprijinul european, în condițiile în care angajamentul Statelor Unite se clatină din cauza opoziției republicane continue din Congresul SUA.

50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Uniunea Europeană a convenit asupra unui pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev la începutul acestei luni, dar există deja dovezi că acesta este insuficient, în condițiile în care nevoile financiare ale Ucrainei cresc pe zi ce trece.

Concluzia sondajului, conform căreia publicul german este mai puțin preocupat de amenințarea rusă decât în trecut, este un semn al schimbării priorităților în Europa pe măsură ce războiul intratabil intră în al treilea an.

În timp ce Ucraina a provocat pagube semnificative armatei ruse de la începutul războiului, contraofensiva din 2023 a înregistrat progrese lente. În încercarea de a reseta strategia militară a țării sale, președintele Volodymyr Zelenskyy l-a înlocuit săptămâna trecută pe generalul său de top Valery Zaluzhny cu Oleksandr Syrskyi și a inițiat o remaniere mai amplă a conducerii.

Se așteaptă ca războiul din Ucraina să domine Conferința de Securitate de la München din acest an. Deși nu a fost confirmat, se așteaptă ca Zelenskyy însuși să își facă apariția, la doi ani după ce a zburat la München pentru a face un apel pentru ajutor internațional în cadrul conferinței, cu doar câteva zile înainte de începerea invaziei la scară largă a Rusiei.

Indexul de Securitate de la München din 2024 dezvăluie, de asemenea, modul în care războiul din Ucraina concurează cu alte amenințări și priorități geopolitice.

Migrația și terorismul islamic 

Îngrijorarea legată de migrația în masă și terorismul islamic radical se află acum în fruntea listei de amenințări în Germania, o schimbare față de anul trecut.

Amenințarea reprezentată de terorismul islamic radical a urcat pe locul doi, față de locul 16 anul trecut. Migrația în masă ca urmare a războiului sau a schimbărilor climatice, care se afla pe locul al doilea anul trecut, se situează acum pe primul loc. Autorii raportului atribuie aceste tendințe atacurilor Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, menționând că sondajul a fost realizat în octombrie și noiembrie anul trecut.

”La fel ca în multe alte țări, atacul terorist al Hamas din 7 octombrie pare să fi determinat o creștere a îngrijorării germane cu privire la terorismul islamic radical”, notează raportul, adăugând că ”Germania are acum cel mai ridicat nivel de îngrijorare cu privire la migrație dintre țările intervievate”.

Sondajul, în cadrul căruia au fost intervievate 12.000 de persoane în toamna anului trecut, oferă, de asemenea, o perspectivă sumbră asupra modului de gândire a multora dintre cele mai bogate țări din lume. O mare parte a populației din țările G7 consideră că țările lor vor fi mai puțin sigure și mai sărace peste 10 ani, se arată în raport, dar perspectivele așa-numitelor BRICS - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - sunt judecate mai pozitiv de către populațiile lor.

Un procent uriaș de 72% din populația lumii trăiește acum în autocrații, față de 46% în urmă cu zece ani, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel