Conf. dr. Postolache: ”Cine are nevoie de reabilitare după Covid-19”. Atenție la un fenomen banal care poate fi confundat cu oboseala de zi cu zi!
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto ilustrativ de Anna Shvets de la Pexels
Foto ilustrativ de Anna Shvets de la Pexels
Conf. dr. Paraschiva Postolache a vorbit la o nouă ediție a emisiunii Academia de Sănătate de la DC News TV, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, despre sechelele și reabilitarea după Covid-19. 

Conf. dr. Paraschiva Postolache a explicat pentru DC News și DC Medical, la o nouă ediție a emisiunii Academia de Sănătate, cum definim sechelele post-Covid și cum știm cine are nevoie de reabilitare. 

Oboseala, simptom aparent banal după Covid-19

În primul rând, spune conf. dr. Paraschiva Postolache, 'marea majoritate a pacienților care vin prezintă fatigabilitate. Nu este corelată cu forma de boală acută pe care a avut-o pacientul.'

'Primul pacient, o asistentă medicală de la noi, de la Cardiologie, cu o formă de boală medie, avea fatigabilitate de nici nu putea să vorbească. Spunea câteva cuvinte și după aceea, semn să se oprească. M-am gândit că probabil este afectat mușchiul respirator.', a povestit conf. dr. Postolache. 

De asemenea, mulți dintre ei mai prezintă 'dispnee, tuse uscată sau cu expectorație și dureri toracice, anterior cel mai frecvent, dar și posterior, a adăugat ea. 

La marea majoritate persistă leziunile de 'geam mat', de fibroză și bronșiectaziile de tracțiune

'Facem pacienților toate analizele biologice, tot pachetul care s-a făcut în faza acută, să vedem în timp cum evoluează acești parametri care au fost modificați. Evaluăm probele biologice la fiecare trei luni. Le facem computer tomografie la toți, la internare, cu substanță de contrast, ca să vedem modificările. La foarte multe dintre ei persistă chiar imaginea în 'geam mat' multă vreme. Am hotărât să le facem la fiecare șase luni computer tomografia.', a mai declarat conf. dr. Paraschiva Postolache la DC News TV. 

În continuare, conf. dr. Postolache a menționat că 'la foarte mulți se constată leziuni de fibroză și cu bronșiectazii de tracțiune. Această fibroză începe să tragă de bronșii. La număr foarte mic am găsit noduli și lichid pleurezie la un nivel foarte, foarte mic.'

Concluzionând, conf. dr. Paraschiva Postolache a afirmat că 'la marea majoritatea persistă leziunile de 'geam mat', leziunile de fibroză și bronșiectaziile de tracțiune.'

'Sechelele post-COVID se pot manifesta la nivelul multor sisteme și aparate, și al tubului digestiv, și al sistemului nervos, și al aparatului cardiovascular, dar în primul rând, cum era de așteptat, se manifestă la nivelul plămânilor, pentru că plămânii sunt și primii și de multe ori cei mai afectați în această boală. Frecvența cu care apar sechelele post-COVID la nivel pulmonar este mult mai ridicată', a explicat  anterior prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel