Condiţiile Ucrainei pentru a se aşeza la masa negocierilor cu Rusia
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Ucraina pune mai multe condiţii pentru a se aşeza la masa negocierilor cu Federaţia Rusă. 

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, a declarat că, înainte de a îndemna Ucraina la dialog, este necesar să ne amintim toate crimele de război comise de Rusia. Potrivit acestuia, Kievul va reveni la masa negocierilor numai după înfiinţarea unui tribunal împotriva Rusiei şi după ce trupele ruseşti vor fi retrase din teritoriile Ucrainei.

"Întrebare pentru 'pacificatori': Vreţi negocieri? Algoritmul este simplu:

1. Uitaţi-vă la fotografiile/videoclipurile cu gropile comune;

2. Sugeraţi Kremlinului să-şi retragă imediat trupele de pe teritoriul suveran al Ucrainei;

3. Constituiţi un tribunal şi cereţi extrădarea criminalilor de război ruşi. Mai puţine fantezii - mai multă realitate" - a scris Podoliak pe Twitter.

Amintim că, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, Ucraina ar fi pregătită să negocieze cu Moscova, însă nu în mandatul actualului preşedinte al Rusiei. Această declaraţie a fost făcută de Zelenski după ce Kremlinul a semnat "acorduri" privind "aderarea" la Federaţia Rusă a regiunilor ucrainene Doneţk, Luhansk, Zaporijjia şi Herson, scrie Rador. 

Ruşii contraatacă după explozia de la Podul Crimeii. Bombardamente la Zaporojie şi în regiunea Sumi

Zeci de persoane au fost ucise sau rănite în timpul bombardamentelor din timpul nopţii, asupra oraşului Zaporijjia, din sud-estul Ucrainei, a anunţat, duminică, tatul major general al forţelor armate ucrainene.

"Peste noapte, ocupanţii ruşi au lovit cu cinism clădiri rezidenţiale şi infrastructură civilă", precizează comandamentul central al armatei, pe pagina sa de Facebook.

"Informaţiile despe victime sunt în curs de confirmare, însă se ştie, deja, că sunt zeci de morţi sau răniţi".

Anterior, oficialul municipal Anatoli Kurtev a declarat că cel puţin 17 persoane au fost ucise în bombardamente, când ratachetele au lovit un complex de blocuri înalte de apartamente şi alte clădiri. Reuters nu poate confirma independent aceste informaţii.

Oraşul se află la aproximativ 125 de kilometri de cea mai mare centrală nuclear-electrică din Europa, aflată sub controlul Rusiei. Kievul şi Moscova s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele la complexul administrat de personal ucrainean, ce au avariat clădiri şi ameninţă să cauzeze un accident nuclear catastrofal, scrie Rador.

Secretarul Consiliului Local Zaporijjia, Anatoli Kurtev, a raportat că circa 20 de case dintr-un sector privat al oraşului şi aproximativ 50 de blocuri de locuinţe au fost avariate în urma atacurilor cu rachete lansate de ruşi în noaptea de sambătă spre duminică. Patru instituţii de învăţământ, de asemenea, au fost avariate. În plus, au fost lovite mai multe obiective din infrastructura şi au fost avariate 20 de maşini. Potrivit şefului regiunii Zaporijjia, Oleksandr Staruh, în urma atacuri au murit cel puţin 12 de oameni şi alţi 49 au fost răniţi, inclusiv şase copii. Autorităţile ucrainene susţin că Rusia a tras 12 rachete asupra oraşului Zaporijjia, folosind în acest scop avioane tactice.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel