Condiţiile dubioase de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinţelor în Bistrița
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
incalzire
incalzire

Condiţiile de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinţei pentru sezonul noiembrie 2011 - martie 2012 a iscat nemulţumiri printre bistriţeni. Potrivit legislaţiei, mai restrictivă de această dată, beneficiarii trebuie să aibă un venit pe membru de familie de până la 615 lei lunar şi să nu deţină anumite bunuri, informează Bistriţa 24.

Autor: Adi Stroescu

incalzireFără să ştie exact cum prevede legea, unii bistriţeni, care au încercat să solicite acest ajutor, s-au întors de la Direcţia Municipală de Servicii Sociale, din cadrul primăriei, cu coada între picioare, aflând că din cauza unei drujbe nu pot primi subvenţia. „Sunt la limita sărăciei, soţia nu-mi lucrează, doar eu, pe un salariu vai de el... fiica mea e la facultate în Cluj, dar pentru că am o drujbă, ceva pământ şi animale, care ne ajută să supravieţuim, nu mă încadrez la ajutor”, ne-a povestit Gheorghe, un bărbat de 55 de ani, din Unirea.

Alţii sunt supăraţi pe vecinii lor de bloc care, deşi au 3 maşini, sunt eligibili pentru acordarea ajutorului de încălzire. „Cum e posibil să ai mai multe maşini, lux în casă şi să primeşti şi subvenţie? Nu verifică nimeni starea de fapt a acestor şmecheri care sfidează statul?”, se întreabă iritaţi unii locatari din zona de jos a oraşului.

Surse din cadrul Direcţiei Municipale de Servicii Sociale spun că orice dosar este verificat, fiecare solicitant declară pe propria răspundere ce bunuri are, iar dacă declară fals, nu scapă nesancţionat. Aceleaşi surse spun că poţi avea mai multe maşini, însă capacitatea cilindrică să nu depăşească 1600 cmc. „Într-adevăr, sunt condiţii mai restrictive, care pe unii, ce în anii precedenţi beneficiau de subvenţie, acum nu îi mai avantajează. Asta e legea, nu avem ce face”, a declarat un inspector din cadrul serviciului administraţiei publice locale.

Aşadar, cine are mai mult de o locuinţă, autoturisme cu capacitate cilindrică de peste 1600 cmc, autoutilitare, autocamioane de orice fel, remorci, autobuze, microbuze, utilaje agricole şi de prelucrare a lemnului (inclusiv drujba), depozite bancare cu valoare de peste 3000 de lei, mari suprafeţe de teren sau mai mult de: 3 bovine, 5 porcine, 20 de ovine/caprine , 15 familii de albine, nu beneficiază de ajutor de încălzire.

„Declararea unui număr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale, în scopul vădit de a obţine foloase materiale necuvenite, constituie infracţiune de fals, uz de fals sau înşelăciune, după caz, şi se pedepseşte potrivit dispoziţiilor Codului penal”, se arată în OUG nr. 70/2011. Potrivit ordonanţei, primăriile care nu acordă ajutoarele cum scrie în legislaţie riscă o amendă de la 1000 la 5000 de lei.

Până acum , direcţia amintită a înregistrat peste 1500 de dosare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel