Data publicării:

Condamnații la moarte din Japonia dau sistemul în judecată. Află în ziua execuției dacă pedeapsa va fi pusă în aplicare

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pexels
Pexels
Execuțiile din aceeași zi cu anunțul lor sunt practica standard din Japonia pe care doi deținuți speră să o schimbe. 

Doi condamnați la moarte din Japonia au deschis o acțiune în instanță împotriva execuțiilor din aceeași zi, scrie BBC. Deținuții condamnați la moarte sunt anunțați cu doar câteva ore înainte de a fi executați. Pedeapsa capitală se aplică prin spânzurare în Peninsula Niponă. 

Avocatul celor doi a susținut că un preaviz atât de scurt este „extrem de inuman”, a spus pentru presa locală.

Practică criticată de grupurile ce apără drepturile omului

Grupurile pentru drepturile omului au criticat de mult această practică, spunând că afectează sănătatea mintală a prizonierilor.

„Deținuții condamnați la moarte trăiesc cu teamă în fiecarezi, fiecare dimineață putând să fie ultima”, a spus avocatul celor doi condamnați la moarte, Yutaka Ueda, potrivit unui raport Reuters. „Guvernul central a spus că acest lucru este menit să-i împiedice pe prizonieri să sufere înainte de execuție, dar aceasta nu este o explicațieviabilă. În străinătate, prizonierilor li se oferă timp să se gândească la sfârșitul vieții lor și să se pregătească mental”, a mai adăugat acesta. 

Nu există timp pentru obiecții

Deținuții au intentat joi o acțiune la tribunalul districtual din orașul Osaka, în ceea ce se crede a fi o premieră, argumentând că preavizul scurt nu le dă timp să depună o obiecție.

Ei au cerut despăgubiri de 22 de milioane de yeni (193.500 de dolari), potrivit avocatului lor.

Există mai mult de 100 de persoane condamnate la moarte în Japonia, dar niciuna nu a fost executată în ultimii doi ani.

Executat după 30 de ani

Deţinutul condamnat la moarte în Alabama, Willie B. Smith III, a fost executat joi seară, a anunţat biroul procurorului general al statului, după ce Curtea Supremă a SUA a refuzat să audieze un recurs pentru cea de-a 11-a oară, relatează CNN. Smith a fost executat prin injecție letală la 9:47 p.m. ora locală în Atmore, Alabama, potrivit biroului procurorului general.

Bărbatul a fost condamnat pentru că a jefuit-o pe Sharma Ruth Johnson, în vârstă de 22 de ani, apoi a forțat-o să intre în portbagajul propriei mașini furate și a împușcat-o mortal în 1991. Anchetatorii spun că Smith a incendiat apoi mașina cu cadavrul lui Johnson înăuntru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel