Concursul George Enescu: Trofeele, unicate semnate Daniela Făiniș
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Trofeele Concursului Internațional George Enescu sunt lucrări de artă, unicat, semnate de artistul ceramist Daniela Făiniș.

Cele nouă trofee ale Concursului Internațional George Enescu 2018 au fost realizate de Daniela Făiniș - artist plastic cu numeroase expoziții personale și de grup și cu o activitate artistică notabilă în domeniul ceramicii, aflăm dintr-un comunicat de presă primit la redacție.

Cele nouă "prințese"

Cele nouă "prințese"- așa cum le numește autoarea - trofee ale Concursului, sunt inspirate din conceptul vizual al acestei ediții, care face trimitere la continua evoluție a artiștilor și la diversele texturi interpretative și diferitele personalități ale acestora.

Trofeele reprezintă în porțelan alb diverse instrumente, neșlefuite, brute, cu suprafețe dantelate, brăzdate de roci , plante, materiale diverse. Instrumentele au un suport conic, asemeni unui val, unei crinoline, de aici și denumirea prietenoasă, de prințese.

Întâlnire cu arta românească

"La această ediție a Concursului, câștigătorii vor avea ocazia să se întâlnească sub încă o formă cu arta românească. Pe lângă întâlnirea cu muzica lui Enescu, apoi cu competiția în sine, vor duce cu ei în lume expresia artistică a talentului lor și mesajul privind necesitatea de a continua efortul de desăvârșire, studiul și dezvoltarea, sub forma unui obiect de artă contemporană"- spune Mihai Constantinescu, directorul Concursului și Festivalului George Enescu.

Daniela Făiniș reunește în discursul său creativ sculptura, pictura, grafica și tapiseria în obiecte și instalații ceramice de o complexitate aparte. Lucrările sale sunt expuse în muzee și galerii prestigioase din Japonia, Germania, SUA, Belgia și România, cât și în clădirea principală a Parlamentului European.

Daniela Fainis

Distincțiile realizatoarei trofeelor

Făiniș are în palmares numeroase premii și distincții: medalia de aur a Concursului internațional de ceramică de artă de la Gualdo Tadino, Perugia în 1989 și 1990, Mențiunea de onoare a Concursului internațional de ceramică de la Mino, Japonia și Premiul I la Bienala de artă ceramică din Aveiro, Portugalia, 1997, iar, din 2004, deține Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. Trăiește și lucrează în București; din 2013 este artist-invitat al galeriei AnnArt, unde a participat la patru expoziții de grup.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel