Concluzia Elenei Cristian (DC BUSINESS) după avertismentul lui Valentin Lazea, economistul-şef BNR, privind salariile românilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
DC News
DC News
Elena Cristian, analist DC Business, a comentat declarațiile lui Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), privind nota de plată pe care o vor achita, în 2025, oamenii care solicită acum salarii mai mari și facilități fiscale de la Guvern, în plin an electoral.

Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), i-a atenționat pe oamenii care vor facilități fiscale și salarii mai mari de faptul că vor plăti decontul anul viitor, care nu e an electoral. 

'Eu mă întreb: cei care acum solicită noi facilităţi fiscale, salarii, nu ştiu ce, ştiind bine în mintea lor că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă? Adică, chiar aşa, ei îşi închipuie, cei care solicită acum repede, că e an electoral, îşi închipuie că ei nu vor plăti cu atât mai mult anul viitor? Speră ei că la anul nota de plată va fi achitată de alţii? Asta e întrebarea mea. Deci, a cere acum în plus scutiri, nu ştiu ce măriri şi aşa mai departe, când toată lumea ştie foarte bine că la anul va veni nota de plată, să adânceşti acum dezechilibrele, mi se pare o speranţă deşartă că va fi altcineva care va plăti şi tu vei scăpa de nota de plată', a spus Valentin Lazea. Detalii aici!

Elena Cristian, analist DC Business, a comentat mesajul transmis de economistul-șef al BNR, într-o intervenție în cadrul știrilor România TV.

'Se contrazice pe alocuri în mesaj. Însă doresc să spun că Valentin Lazea este cunoscut pentru astfel de mesaje. Din când în când, vrea să șocheze cu anumite mesaje, vrea să iasă din plutonul BNR. De obicei, sunt mesaje în nume personal, nu în numele instituției la care lucrează. La o primă vedere, ce mi s-a părut în neregulă cu mesajul domnul Lazea este că recunoaște că avem o inflație foarte mare, dar, în același timp, le spune românilor să nu ceară salarii mai mari, pentru că vor deconta la anul!', a zis Elena Cristian.

'Altfel spus, mai bine muriți de foame anul acesta, nu?! Oricum, suntem în topul țărilor cu cea mai mare inflație, totul s-a scumpit, viața este din ce în ce mai grea. Și, atunci, nu cereți salarii mai mari, stați așa și suferiți, pentru că la anul s-ar putea să plătiți! Este cumva o abordare de manual, nu este o abordare ancorată în realitate. Este o abordare de manual, de genul că într-o țară unde creșterile salariale depășesc productivitatea, atunci acestea nu ar trebui oferite. Ne referim aici la productivitatea strict ca indicator din întreaga economie, nu la productivitatea de la stat la care nu se referă nimeni niciodată sau de la BNR.', a zis Elena Cristian.

'Repet, este o analiză strict după manual, nu este ancorată în realitate. Sunt domenii în care salariile sunt foarte mici și nu au ținut pasul cu inflația, în care oamenii abia mai pot trăi și sigur că oamenii trebuie să își ceară drepturile. Însă de aceea avem Guverne, minister de Finanțe, oameni care ne conduc, ca să găsească soluții, astfel încât cetățenii să nu moară de foame!', a mai spus Elena Cristian.

Cu privire la declarațiile lui Valentin Lazea în care a spus că în situația în care angajatorul plătește mai mult decât produce muncitorul, angajatorul va pieri, Elena Cristian a zis:

'Și, atunci, ce e de făcut? Ar trebui să intervină statul prin pârghiile legislative, dacă într-adevăr este așa, și dacă sunt situații în care angajatorul plătește mai mult decât angajatul. În mediul privat, de obicei, sunt analize bine ancorate în realitate și astfel de lucruri nu prea se întâmplă. Adică angajatorii care sunt în mod regulat pe pierderi, la un moment dat ajung în insolvență, în faliment. Niciun angajator nu are o valiză cu bani sub pat sau o tiparniță și să vină la firmă să suporte pierderile.', a spus Elena Cristian.

'Domnul Lazea s-ar putea să se refere la sectorul de stat, pentru că orice majorare, inclusiv de salariul minim, costă statul foarte mult. Și, apoi, statul se împrumută la dobânzi foarte mari, pe care oricum tot noi, cei care cotizăm lună de lună la statul român, le plătim!', a conchis Elena Cristian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel