Conacul din Solești, lăsat în paragină. Matei Stoenescu: Familia Rosetti vrea să-i redea strălucirea pe care statul român i-a furat-o / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
AGERPRES
AGERPRES
Matei Stoenescu, avocat specializat în domeniul restituirii proprietăților, a vorbit despre un litigiu foarte interesant.

Avocatul a făcut referire la conacul din Solești, un conac în ruine care se află în satul Solești din Vaslui. A fost construit de către familia Rosetti-Solescu în secolul al XIX-lea. Ansamblul curții boierești de la Solești se află pe „Lista monumentelor istorice din județul Vaslui 2004".

După căderea regimului comunist, conacul a fost revendicat în anul 2002 de către moștenitorii lui Theodor Rosetti, ultimul proprietar, care s-au stabilit în Germania și Franța. Acești moștenitori sunt Claudia Paulus-Amashaufer din Germania, Anne Christine Rosetti și Stephane Rosetti-Solesco din Franța. În anul respectiv, aceștia au solicitat statului român o sumă de 200.000 de dolari pentru a vinde clădirea. Ulterior, la data de 10 noiembrie 2005, Anne Christine Rosetti-Solescu, în numele tuturor moștenitorilor, a reformulat cererea de restituire integrală și în natură.

Din cauza incertitudinii legale în legătură cu conacul, acesta a început să se deterioreze și astăzi se află practic într-o stare de ruină.

„Avem o situație ciudată: Este vorba despre familia Rosetti Sorescu din care provine domnița Elena Cuza. Era născută Rosetti Sorescu. Familia Rosetti Sorescu avea un conac, un palat în Solești, Vaslui, în care au locuit și domnitorul Cuza cu Elena Cuza. Am revendicat acest imobil. La un moment dat, s-a emis o dispoziție de restituire în natură. Doar că... statul român, din lipsă de fonduri, nu a putut avea grijă de acest imobil, motiv pentru care mi s-au restituit niște pietre. Palatul respectiv este o clădire în paragină, fiind un monument istoric înscris ca atare pe listele Ministerului Culturii”, a zis Matei Stoenescu la „Culisele Justiției”, o emisiune realizată de Laura Duță la DC News și DC News TV.

„Familia Rosetti vrea ca acestui palat să i se redea strălucirea de altădată pe care tot statul român i-a furat-o”, a mai zis avocatul. 

Mai multe detalii, aici:

Reprezentanții DJC Vaslui le reamintesc autorităților locale că au responsabilitatea de a avea grijă măcar de zona în jurul monumentului, pe care trebuie să o mențină într-o stare bună, în cazul în care nu pot interveni în niciun fel asupra clădirii.

„Din nefericire, situaţia acestui monument este aceeaşi de ani întregi, starea de degradare avansează şi este în curs procedura de preluare de către proprietar. Se aşteaptă definitivarea procedurii de preluare. Nu ştim care sunt intenţiile proprietarilor, din păcate. Inevitabil, în fiecare an, pe 24 ianuarie se ajunge la aceste discuţii. Poate dacă prin anii 90, când putea statul român să-l şi cumpere se întâmpla lucrul acesta, poate situaţia era altfel", spunea directorul DJC Vaslui, Corina Ursache.

În fiecare an, pe 24 ianuarie, la complexul mortuar de la Soleşti, se oficiază o slujbă de pomenire a primului domnitor al Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza, şi a soţiei sale, Elena. 

VEZI ȘI: Bogații României. O judecătoare n-a înțeles de ce un om trebuie să primească despăgubiri pentru un conac în care respectivul avea... un parc. Miza: 92 hectare / video - https://www.dcnews.ro/bogatii-romaniei-o-judecatoare-n-a-inteles-de-ce-un-om-trebuie-sa-primeasca-despagubiri-pentru-un-conac-in-care-respectivul-avea-un-parc-miza-92-hectare-video_915516.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel