Comunitatea românilor din Grecia, asimilată aproape complet. Profesorul Cristescu: "Nu este deloc o impresie greșită"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Câți români îşi sărbătoresc ziua de naştere pe 1 decembrie - Inquam Photos / Octav Ganea
Câți români îşi sărbătoresc ziua de naştere pe 1 decembrie - Inquam Photos / Octav Ganea
Comunitatea românilor din Grecia a fost asimilată aproape complet, în principal din cauza ocupației aromânilor, dar și a stabilirii multora în spațiul românesc, spune Florin Cristescu, profesor de istorie în cadrul Colegiului Național "Grigore Moisil" din București.  

Profesorul Florin Cristescu a vorbit, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate ȘtiriDiaspora și DCNews, despre comunitatea românească din Balcani, una din cele mai importante comunități din afara granițelor țării.

"Există o percepție că, dintre toate comunitățile de români din Balcani, cea din Grecia a fost complet asimilată și mai sunt foarte puțini români. E o percepție greșită?", a fost întrebarea pusă de jurnalistul Tudor Curtifan.

"Au rămas cei bătrâni"

"Nu este deloc greșită. S-a întâmplat exact fenomenele de care vorbeam, urbanizare și ocupație. Haideți să ne gândim: atunci când ai o ocupație pastorală și mulți dintre aromâni aveau, asta e diferența dintre ei și meglenoromâni, pe lângă limbă, ești migrator. Mulți dintre ei au practicat ciobănitul, transhumanța în diverse zone ale Peninsulei Balcanice, ba chiar au ajuns și în Asia Mică. De la ocupație pastorală, la noile statute profesionale, la noile ocupații pe care le avem în zilele noastre, ne gândim că e mult mai greu să-ți păstrezi o identitate și o limbă. Dintre tinerii de această origine, mulți au mers în marile orașe, au învățat în școală limba greacă și foarte greu, probabil, româna a devenit o limbă de bucătărie. Au rămas cei bătrâni. Generația dispare.

Mulți au venit în spațiul românesc și s-au românizat. Chiar au preluat foarte multe elemente din limba română, chiar dacă vorbesc în istroromână. Treptat, treptat, se duce această identitate", a spus profesorul Florin Cristescu, în interviul acordat ȘtiriDiaspora și DCNews.

Emisiunea a fost realizată în cadrul proiectului Apel la Educație, desfășurat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel