Data publicării:

Comunitatea românilor din Germania, fragmentată și marcată de lipsa de încredere. Hurban: "Clar nu este unită" - VIDEO

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
freepik foto
freepik foto

Comunitatea românilor din Germania este fragmentată și marcată de lipsa de încredere, spune Claudiu Hurban, reprezentant al Asociației Diaspora Civică Berlin.

Comunitatea românească din Germania nu reușește să se coaguleze și să formeze legături puternice, confruntându-se cu o lipsă de unitate și un scepticism pronunțat între membrii săi, a declarat Claudiu Hurban, reprezentant al Asociației Diaspora Civică Berlin, invitat în emisiunea "România are nevoie de tine, implică-te!", moderată jurnalistul Bogdan Bolojan.

Bogdan Bolojan: "Cum ai caracteriza comunitatea românească din Germania? Sunt bine coagulați? Sunt uniți? Are vreo particularitate aparte?" 

„Cred că unită ar fi poate unul dintre ultimele cuvinte pe care le-aș folosi", a spus Hurban, explicând că românii din Germania nu reușesc să formeze o comunitate strânsă, așa cum se întâmplă în alte grupuri de imigranți. „Cred că dimpotrivă, destul de spartă, împrăștiată, nici nu știu care e cuvântul cel mai potrivit, dar clar nu este unită", a continuat el.

Potrivit unui studiu menționat de Bolojan, încrederea între români este, de asemenea, scăzută. Doar 9% dintre aceștia au declarat că au foarte multă încredere în prieteni, iar doar 23% au spus același lucru despre rude. „Trist. Foarte trist", a comentat jurnalistul, subliniind legătura dintre acest scepticism și lipsa de interacțiune între membrii comunității.

De ce nu au încredere românii unii în ceilalți

Hurban a indicat că rădăcinile acestei lipse de încredere pot fi găsite în istoria recentă a României. „Putem să speculăm de unde vine chestia asta și să ne uităm în istoria foarte recentă și până în '89, și cum ne-am dezvoltat noi ca indivizi și am învățat să supraviețuim", a explicat el.

Deși există multe organizații și asociații românești, Hurban a subliniat că mulți dintre cei plecați trăiesc cu gândul întoarcerii în România. „Cei care au plecat, cumva au plecat căutând o viață mai bună, dar au rămas foarte atașați de România și trăiesc cu gândul că la un moment dat se vor întoarce", a spus el.

Întrebat dacă românii din diaspora sunt mai atrași de implicarea politică sau de cea civică, Hurban a evidențiat avantajele ONG-urilor. „Printr-un ONG am o marjă de manevră mult mai mare, o independență a ideilor mult mai mare și am și, totuși, un impact", a concluzionat el.

Urmărește emisiunea integrală:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel