Comunitatea românească din Franța, punctul principal de pe agenda vizitei de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Franța - foto
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Comunitatea românească din Franța a fost punctul principal de pe agenda vizitei de lucru pe care o delegație a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), condusă de către secretarul de stat Gheorghe Cârciu, a efectuat-o în acest stat, la Tours.

Agenda vizitei a debutat cu o întâlnire cu reprezentanții mediului asociativ românesc din Tours și din regiunea Centre-Val de Loire, în cadrul căreia s-au discutat proiectele DRP și calendarul de acțiuni prevăzut pentru anul 2023.

Totodată, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni s-a întâlnit cu reprezentanți ai asociațiilor românești care au primit finanțare din partea DRP, a vizitat Biblioteca Românească din Tours și Școala Românească “Doamna Maria Brâncoveanu”.

Românii din Tours au prezentat delegațíei DRP proiectele implementate pe parcursul anului 2022, unul dintre cele mai importante fiind clasa de istorie și catehism din cadrul Școlii Românești.

Programul a mai cuprins un moment artistic oferit de corala parohiei și copiii de la Școala Românească “Doamna Maria Brâncoveanu”, urmate de Șezătoare și slujba de Vecernie.

În continuarea vizitei de lucru, delegația DRP a participat la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu Părintele Vasile Somle, preot paroh.

”Comunitatea din Tours a fost binecuvântată cu această biserică minunată, care atrage în jurul ei români interesați să dezvolte proiecte educative și culturale. Acest locaș sfânt este rezultatul unui efort comun, pentru că atunci când vorbim despre credință, vorbim despre iubire, unitate și înțelegere. Suntem alături de cei de aici, avem obligația de a sprijini comunitățile românești oriunde se găsesc ele, oriunde românii decid să trăiască”, a declarat secretarul de stat cu această ocazie.

Vizita s-a încheiat cu marcarea momentului aniversar al Unirii Principatelor Române, 164 de ani de la unul dintre cele mai importate evenimente din istoria României.

Alături de secretarul de stat, au mai fost prezenți IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, reprezentanți ai primăriei din Tours, consulul general al României la Paris, Simona Junescu, managerul Bibliotecii “Panait Cerna” din Tulcea, Ligia Dima, membri ai societății civile franceze și românești, precum și reprezentanți ai mass-media

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel