Companiile britanice își mută tot mai multe investiții în Uniunea Europeană, ca o consecință a Brexitului
Sătul de întârzierile vamale și de birocrația suplimentară de când Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, Farrat, un producător din Manchester, intensifică investițiile pentru a compensa pierderile - în Germania, scrie Reuters.
Producătorul de piese anti-vibrații pentru clădiri și mașini se extinde rapid, aproape dublându-și numărul de angajați în ultimii cinci ani, dar spune că Brexitul se dovedește a fi un obstacol.
„Acum canalizăm o mulțime de investiții în înființarea de unități de producție în Germania pentru a elimina fricțiunile comerciale”, a declarat directorul executiv Oliver Farrell. „Brexitul ne limitează semnificativ creșterea acum.”
Compania este departe de a fi singura din această poziție, conform unor zeci de conversații pe care Reuters le-a avut cu mai mulți șefi de companii, grupuri de afaceri și politicieni din Anglia, pe parcursul anului 2023.
Datele economice spun o poveste similară. Datele germane arată că firmele britanice au deschis anul trecut 170 de proiecte de investiții străine directe în cea mai mare economie a Europei, în încercarea de a căuta un punct de sprijin pe piața unică a blocului.
Alături de German Trade & Invest, guvernul olandez a declarat că peste 300 de „companii Brexit” – firme britanice despre care se consideră că încearcă să evite fricțiunile comerciale – și-au mutat operațiunile acolo din 2016.
Investițiile în afaceri în Marea Britanie, abia la începutul lui 2023, s-au situat cu aproximativ 1% peste nivelul de la momentul votului din iunie 2016, o situație pe care unii economiști o atribuiau incertitudinii legate de legăturile comerciale cu UE.
În aceeași perioadă, investițiile în afaceri au crescut cu 25% în Franța, cu 21% în Statele Unite și cu 7% în Germania, potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Economiștii pro-Brexit susțin că astfel de date ignoră faptul că investițiile corporative britanice au crescut în anii dinaintea lui 2016 și trebuiau să încetinească. Sondajele făcute printre afaceriști, totuși, indică Brexitul ca un factor din spatele investițiilor slabe din ultimii ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News