Data publicării:

Companii de reciclare pe Bursă. Adrian Tănase (BVB): Nu au vreun interes real asupra mediului, ci în a-şi obţine o finanțare mai ieftină

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București, a vorbit despre sprijinul oferit companiilor de reciclare, în cadrul dezbaterii DCMedia Group - "Reducerea riscurilor legate de poluare: investiții verzi, metode de îmbunătățire a calității aerului, soluțiile oferite de către companii cheie”.

"Avem companii care sunt în domeniul reciclării - cred că una singură. Sunt două mari direcţii pe care lucrăm, acum, la Bursa de Valori Bucureşti, în zona asta de sustenabilitate.

Îmbunătăţirea standardelor de raportare - avem o colaborare cu Sustainalytics, care este unul dintre cei mai mari provideri de scoruri ESG la nivel mondial - şi pentru toate companiile listate se calculează scoruri ESG, care au în vedere criteriul de mediu, social şi guvernanța. Se calculează un scor, astfel încât investitorii se uită la aceste companii listate şi ştiu că, pe acel standard pe care îl recunosc şi ei, scorul acelei companii este mai mare sau mai mic. Au în  vedere tot felul de criterii. Ajutăm foarte mult în primul rând investitorii să ia o decizie corectă.

Pe de altă parte, ajutăm şi emitenţii să se pregătească din punct de vedere al raportărilor ESG. Am văzut că, de când calculăm aceste scoruri, există un interes foarte mare din partea emitenţilor să şi le îmbunătăţească. Îmi place că se întâmplă aceste lucruri şi intrăm în zona pecuniară a lucrurilor. Foarte puţini sunt activişti de mediu, dar se observă că accesul la finanţare este din ce în ce mai greu, dacă nu îndeplineşti aceste criterii. Atunci, foarte mulţi - cu toate că nu au vreun interes real asupra mediului şi asupra sustenabilității - au interes real în a-şi obţine o finanțare mai ieftină şi atunci piaţa îi forţează cumva să se dezvolte în această direcţie.

Pe de altă parte, avem şi o problemă a capacităţii pieţei de a atrage acei bani. Capacitea este foarte redusă şi avem colaborări şi cu BERD și cu IFS să îmbunătăţim această capacitate, adică să educăm emitenţii să îşi pregătească un investment proposition pe care investitorii să îl integreze foarte repede a fi green, a fi sustenabil", a explicat Adrian Tănase, la DCNews TV.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel