Data publicării:
Compania lui Elon Musk a implantat cipul în creierul primului pacient, deși ar fi știut că riscul este imens, susține un raport șocant
Compania Neuralink a lui Elon Musk știa că implantul său cerebral avea toate șansele să funcționeze defectuos la primul pacient uman, dar a continuat totuși cu operația, susține un nou raport.
În ianuarie, firma a implantat un cip cerebral pentru primul său pacient, Noland Arbaugh, care este paralizat de la umeri în jos din cauza unui accident de scufundare din 2016.
Dar, în timpul operației, Arbaugh a suferit o afecțiune care i-a pus viața în pericol și care a provocat ulterior "o serie de fire retrase din creier", a declarat Neuralink într-o actualizare a postărilor săptămâna trecută.
Acum, un raport realizat de Reuters, care citează "cinci persoane familiarizate cu această chestiune", susține că această problemă era "cunoscută de ani de zile" din testele pe animale.
În ciuda acestui fapt, firma a considerat că riscul este suficient de scăzut pentru a nu merita o reproiectare, au adăugat sursele.
Neuralink își testează implantul pentru a le oferi pacienților paralizați capacitatea de a utiliza dispozitive digitale doar cu ajutorul gândirii - o perspectivă care ar putea ajuta persoanele cu leziuni ale măduvei spinării.
Firele minuscule ale implantului, care sunt mai subțiri decât un fir de păr uman, s-au retras din creierul unui pacient în primul său test pe oameni
Compania a declarat săptămâna trecută că firele minuscule ale implantului, care sunt mai subțiri decât un fir de păr uman, s-au retras din creierul unui pacient în primul său test pe oameni, rezultând mai puțini electrozi care ar putea măsura semnalele cerebrale.
Semnalele sunt traduse în acțiuni, cum ar fi deplasarea cursorului mouse-ului pe ecranul unui computer.
Compania a declarat că a reușit să restabilească abilitatea implantului de a monitoriza semnalele cerebrale ale pacientului său prin efectuarea unor schimbări care au inclus modificarea algoritmului.
Sursele au refuzat să fie identificate, invocând acordurile de confidențialitate pe care le-au semnat cu compania.
Neuralink și directorii săi nu au răspuns la apelurile și e-mailurile prin care se solicitau comentarii.
Administrația americană pentru Alimente și Medicamente era conștientă de potențiala problemă cu firele, deoarece compania a împărtășit rezultatele testelor pe animale ca parte a cererii sale de a începe testele pe oameni, a declarat una dintre persoane.
FDA a refuzat să comenteze dacă era la curent cu problema sau cu posibila sa semnificație.
Agenția a declarat pentru Reuters că va continua să monitorizeze siguranța pacienților înscriși în studiul Neuralink.
Dacă Neuralink ar continua testele fără o reproiectare, s-ar putea confrunta cu provocări în cazul în care mai multe fire se retrag și modificarea algoritmului său se dovedește insuficientă, a declarat una dintre surse.
Reproiectarea firelor vine cu propriile riscuri
Dar reproiectarea firelor vine cu propriile riscuri.
Ancorarea lor în creier, de exemplu, ar putea duce la deteriorarea țesutului cerebral dacă firele se desprind sau dacă compania trebuie să îndepărteze dispozitivul, au spus două dintre surse.
Compania a căutat să proiecteze firele într-un mod care să permită îndepărtarea lor fără probleme, astfel încât implantul să poată fi actualizat în timp, pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, spun foștii și actualii angajați.
Postarea Neuralink de săptămâna trecută nu a menționat efectele adverse asupra sănătății lui Arbaugh și nu a dezvăluit câte dintre cele 64 de fire ale dispozitivului s-au scos.
Până în prezent, dispozitivul i-a permis lui Arbaugh să joace jocuri video, să navigheze pe internet și să mute un cursor pe laptop doar cu gândul, potrivit postărilor de pe blogul companiei și videoclipurilor.
Neuralink spune că, la scurt timp după operație, Arbaugh a depășit recordul mondial în ceea ce privește viteza cu care poate controla un cursor.
Grup de porci cărora le-a fost implantat dispozitivul a dezvoltat un tip de inflamație la nivelul creierului
Potrivit cercetătorilor externi și surselor care au lucrat la Neuralink și la alte companii de dispozitive medicale, se întâmplă frecvent ca firmele din acest domeniu să rezolve probleme legate de diferite modele în timpul testelor pe animale.
Specialiștii care au studiat implanturile cerebrale spun că problema firelor care se mișcă poate fi greu de rezolvat, parțial din cauza mecanicii modului în care creierul se mișcă în interiorul craniului.
Robert Gaunt, inginer neuronal la Universitatea din Pittsburgh, a descris mișcarea firelor atât de repede după operație ca fiind dezamăgitoare, dar a spus că acest lucru nu este neprevăzut.
"În zilele, săptămânile, lunile imediat după un astfel de implant, este probabil cel mai vulnerabil moment", a spus el.
În 2022, FDA a respins inițial cererea Neuralink de a începe testele pe oameni și a ridicat probleme de siguranță în legătură cu firele, a relatat în exclusivitate Reuters anul trecut.
Neuralink a efectuat teste suplimentare pe animale pentru a răspunde acestor preocupări, iar FDA a acordat anul trecut companiei aprobarea de a începe testele pe oameni.
Compania a descoperit că un grup de porci cărora le-a fost implantat dispozitivul său a dezvoltat un tip de inflamație la nivelul creierului numit granuloame, ceea ce a ridicat îngrijorarea cercetătorilor de la Neuralink că firele ar putea fi cauza, potrivit a trei surse familiarizate cu această chestiune și înregistrări consultate de Reuters.
Granuloamele sunt un răspuns inflamator al țesutului care se poate forma în jurul unui obiect străin sau al unei infecții.
În cel puțin un caz, un porc a dezvoltat un caz sever al acestei afecțiuni.
Înregistrările companiei examinate de Reuters arată că porcul a făcut febră și a avut dureri de cap după operație.
Cercetătorii de la Neuralink nu au recunoscut amploarea problemei decât după ce au examinat creierul porcului post-mortem.
În interiorul Neuralink, cercetătorii au dezbătut cum să remedieze problema și au început o investigație care a durat luni de zile, au declarat sursele familiare cu evenimentele, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News