O companie italiană concediază 280 de oameni și se mută în România. Muncitorii au ieșit în stradă
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 18 mai 2022, 21:10
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay
O companie a decis, aproape din senin, să anunțe 280 de concedieri. 280 de familii s-au trezit catapultate într-un coșmar peste noapte. 

Este cazul Flextronics din Trieste, care, pe 12 mai, a anunțat decizia de a rezilia contractele a 280 de lucrători (din totalul de 560).

Drama muncitorilor: O tragedie bruscă

O dramă care afectează zeci de familii, care au ipoteci de plătit și copii de întreținut: ”În 2019 am reușit să obțin un credit ipotecar grație unui fond de garantare, dar ce voi face în următoarele luni? Nu cred că voi putea plăti toate facturile și ratele. Iar în companie sunt multe cazuri dramatice, cupluri tinere care lucrează în firmă și amândoi se găsesc șomeri, familii care au de suportat ipoteci și cheltuieli”, explică un muncitor din cadrul companiei.

”Totul s-a întâmplat fără avertisment. Momentan nu știm când ne vor concedia, dar presupunem că se va întâmpla în scurt timp, până la sfârșitul lunii”, explică un reprezentant sindical.

De ce decide compania să-și concedieze jumătate din personal și să vină în România?

Se pare că la bază există o strategie foarte specifică, după cum a declarat, pentru publicația Today, Marco Relli: ”Principalul client al Flex este Nokia, care reprezintă 80% din comenzi. Înainte, produsul a fost proiectat, dezvoltat și construit în fabrica din Trieste, dar acum compania intenționează să păstreze partea de proiectare și inginerie în Italia, profitând de nivelul ridicat de profesionalism garantat de muncitori, pe lângă portul și logistica din Trieste. Pentru a câștiga și mai mulți bani, compania este mutată în România. Doar partea de  asamblare a  produsului, unde costul forței de muncă este mult mai mic decât cel italian. Nu există alte motive, dacă nu cel al simplului concept economic”, declară secretarul general al Fiom-Cgil Trieste, Marco Relli.

Concedieri inadmisibile, muncitorii au ieșit în stradă

Între timp, muncitorii și sindicatele au pus în mișcare mașina de protest: muncitorii au ieșit în stradă și vor continua să facă acest lucru, pentru a se opune unui plan de concediere ”inadmisibil”, potrivit responsabilului departamentului pentru activitățile productive din Friuli Venezia Giulia, Sergio Emidio Bini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?