Data publicării:

Compania Energetică Oltenia, pe butuci! Chirieac: Asta este o nebunie, în acest moment/ Cum suntem afectați după ce Moscova a decis să nu mai dea GAZ unor state UE

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Honye Sanges)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Honye Sanges)

Ion Sterian, directorul general al Transzgaz, dă asigurări că România nu are probleme cu importurile de gaz, dar spune că ţara noastră îşi poate asigura necesarul de consum din producţie internă. Ce spune analistul politic Bogdan Chirieac.

"Cu toţii cred că trebuie să fim preocupaţi, dacă nu chiar îngrijorați de ce se întâmplă acum în sistemul de gaz din Europa. Cu siguranţă, Europa nu poate suplini tot gazul rusesc într-un termen foarte scurt. Peste trei ani, vom discuta altfel. Acum, este vară, consumul este mai mic. În cazul în care consumul este de 21 de milioane de metri cubi pe zi şi producţia 23 de milioane, suntem aproape. În plus, dacă porneşte Azomureșul, consumul de gaze va creşte asimptotic. Este foarte bine fiindcă trebuie să produci şi îngrăşăminte chimice pentru agricultură. Soluţia pentru ţara noastră este să folosească alte resurse pe care Dumnezeu ni le-a dat", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3. 

"Este o nebunie, în acest moment"

Cât despre faptul că, la Compania Energetică Oltenia, se pregătesc mai multe concedieri şi se va renunţa la această industrie extractoare, Bogdan Chirieac a mai spus:

"Asta este o nebunie, în acest moment. Suntem cu toţii de acord cu Green Deal, suntem conștienți de consecinţele încălzirii climatice, dar nu se întâmplă nimic dacă încă 2-3 ani mai ţii aceste combinate pe cărbune. Înţeleg că unele state europene au reactivat instalaţiile pe cărbune fiindcă nu au energie electrică. Aici vorbim despre energia electrică. În cazul gazului, era vorba că luna viitoare se scot primii metri cubi din Marea Neagră şi, mai departe, sigur, trebuie valorificate şi alte zăcăminte pe care România le are, inclusiv zăcămintele de la Buzău, pe pământ.

Acolo, se poate învesti, se poate face un efort, se poate face ce vreţi dumneavoastră ca să obții mai mult gaz. Pe electricitate, avem o problemă mare... Hidrocentralele terminate în proporţie de 95%, care au fost blocate de activiștii de mediu şi justiţia din România nu a găsit soluţii 30 de ani... Centralele C 3 şi 4  de la Cernavodă... Atenţie! Aici nu sunt soluţii rapide. Este vorba despre investiţii pe mulţi ani, doar că investițiile alea trebuie începute. Pentru asta, ar trebui să existe o politică energetică asumată a României. Eu nu o văd. Poate ea există, dar este ţinută la secret".

Vezi și: România nu are probleme la importul de gaze. Ion Sterian, Transgaz, asigurări pentru populaţie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel