Data actualizării:
Data publicării:

Comitet Olimpic, comitet Paralimpic. Sportivii speciali ai României. Poveștile pe care NIMENI nu le stie

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
jocurile-olimpice-londra
jocurile-olimpice-londra

România dă lumii întregi dovadă de putere și de o capacitate deosebită de luptă, prin sportivii paralimpici, care în ciuda deficiențelor, ajung să realizeze lucruri care ar părea imposibile. Tehnologia a avansat considerabil și datorită noilor inovații adaptabile pentru persoane cu dizabilități de deplasare,competițiile dedicate lor ating un alt nivel: astăzi sunt competiții precum schi, snowboard sau chiar jocuri de echipă. 

Alegeri prezidentiale 2024

România se pregătește pentru jocurile Paralimpice Iarnă care vor avea loc în Coreea de Sud în 2018.  Sally Wood Lamont,  președintele Comitetului Paralimpic Româna vorbit despre nevoile speciale pe care le are un sportiv paralimpic, mai ales în ceea ce privește mobilitatea. 

"Fiecare probă de la jocurile paralmpice are nevoie de mobilitate. Pentru baschet este nevoie de fotoliu rulant, pentru tenis de câmp avem nevoie de alte fotolii rulante, pentru tenis de masă este necesar alt tip. De asemenea pentru schi, pentru jocurile paralimpice de iarnă, care vor avea loc anul viitor în Coreea, avem trei sportivi: doi sunt cu amputație și unul este paralizat," a spus Lamont. 

Ea a nominalizat și sportivii care vor reprezenta România și de la care se așteaptă o medalie. Poveștile lor au același început: un accident trist le-a schimbat viața pentru totdeauna. Cu toate acestea, au dat dovadă de ambitiție, iar astăzi concurează la cel mai înalt nivel la Jocurile Paralimpice.

"Toți trei au nevoie de mobilitate. Laura Văleanu este una dintre cele mai mari speranțe pentru noi. Ea a avut un accident și i s-a amputat un picior la vârsta de 17 ani. Înainte de accident a fost un sportiv cu performanțe. Ea a fost campioană la schi alpi, la juniori. 

Mihai Papară este primul sportiv al Comitetului Paralmpic Român care a început cu snowboard. El a avut un accident la vârsta de 21 de ani și i s-a amputat un picior. El a suferit atunci un accident de mașină. Pentru snowboard are nevoie de un picior specific, adaptat, robotic, pe care să îl poată folosi. Asta înseamnă mobilitatea pentru ei. 

Ionel Lungu este paralizat, a avut un accident la treizeci de ani. El va fi cu monoschiul. Încă un sportiv care credem că va reprezenta cu succes România. El are nevoie de asemenea de un mecanism care să îl ajute la slalom și slalom uriaș

Mobilitatea pentru noi este un cuvânt foarte important. Colaborarea este foarte importantă pentru noi. Este nevoie și de o mașină adaptată pentru oamenii cu dizabilități sau chiar de un autobuz. Dacă nu avem astfel de mijloace de transport speciale, noi nu putem merge la competiții pentru persoane cu dizabilități," a încheiat Sally Wood Lamont. 

Toyota România a încheiat două parteneriate cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) și Comitetul Național Paralimpic România (CNPR) în vederea cooperării cu scopul de a susține performanțele sportive și de a asigura mobilitate. Anunțul vine în continuarea parteneriatelor globale, semnate cu Comitetul Internațional Olimpic și Comitetul Internațional Paralimpic, prin care producătorul auto devine, pentru ambele organizații, partener oficial exclusiv la categoria mobilitate. Aceste parteneriate includ atât vehicule cât și servicii și soluții de mobilitate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel