Data actualizării:
Data publicării:

Comisie Legile Justiției. CCR, hotărâre

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Curtea Constituţională a României discută miercuri sesizările USR şi PNL privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru legile Justiţiei. 

UPDATE: Curtea Constituţională a României (CCR) a respins sesizările USR şi PNL cu privire la Hotărârea Parlamentului nr. 69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru legile Justiţiei, potrivit unor surse din CCR. 

-----

La sfârşitul lunii noiembrie, Uniunea Salvaţi România a anunţat că a depus la CCR o sesizare de neconstituţionalitate privind Hotărârea Parlamentului nr. 69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei. 

Reprezentanţii formaţiunii au apreciat că din hotărârea de înfiinţare nu rezultă cu claritate care este rolul acestei comisii speciale, ceea ce creează "o confuzie" între aceasta şi atribuţiile comisiilor permanente, iar parcursul ulterior al proiectelor de lege devine "incert" şi "impredictibil". 

USR a menţionat că, potrivit Constituţiei, proiectele de modificare a legilor Justiţiei care au ajuns să fie dezbătute ilegal în Comisia specială a lui Iordache trebuie să treacă prin Comisiile juridice permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi abia apoi adoptate de plenul fiecărei Camere, aspect fundamental pentru respectarea principiului bicameralismului. 

Conform USR, există deja precedente favorabile în jurisprudenţa CCR, care s-a exprimat deja în decizii anterioare în sensul că deplasarea unui centru de decizie constituţional (Parlamentul) la comisii ale acestuia nu este conformă cu menirea constituţională a Legislativului. 

De asemenea, CCR s-a pronunţat deja în sensul că autonomia regulamentară nu poate fi exercitată în mod discreţionar, abuziv, cu încălcarea atribuţiilor constituţionale ale Parlamentului, a arătat Uniunea Salvaţi România. 

Ulterior, şi Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal a decis să atace la CCR constituirea Comisiei speciale pentru legile Justiţiei. 

Deputatul liberal Gabriel Andronache a precizat că această comisie a fost "constituită în mod eronat", cu "încălcarea Regulamentului şedinţelor comune". 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel