Comisia specială pentru legile Justiţiei se reunește luni în Parlament pentru dezbaterile pe proiectul legii de organizare judiciară
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Comisia specială pentru legile Justiţiei se reunește luni Parlament pentru dezbaterile pe proiectul legii de organizare judiciară - Sursa foto: Pexels (EKATERINA BOLOVTSOVA)
Comisia specială pentru legile Justiţiei se reunește luni Parlament pentru dezbaterile pe proiectul legii de organizare judiciară - Sursa foto: Pexels (EKATERINA BOLOVTSOVA)
Comisia specială parlamentară pentru examinarea legilor în domeniul justiţiei se reuneşte luni, de la ora 12,30, pentru dezbaterea proiectului legii de organizare judiciară, adoptat de Camera Deputaţilor pe 27 septembrie, urmând ca săptămâna aceasta să fie dat raportul necesar dezbaterii în plenul Senatului.

Comisia este sesizată cu cele trei proiecte iniţiate Guvern şi adoptate de Camera Deputaţilor - statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară, legea Consiliului Superior al Magistraturii.

După ce, joi, Comisia a finalizat dezbaterea pe articole a proiectului de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii, preşedintele acestei comisii, liberalul Gabriel Andronache, a menţionat că sunt necesare unele corelări atât în cadrul acestui act normativ, cât şi între cele trei proiecte, motiv pentru vor fi trimise împreună la Senat.

'Vom face doar corelările necesare pentru că e necesar să adoptăm toate reglementările o dată şi să le trimitem împreună la Senat, existând legături clare între cele trei acte normative, a afirmat Andronache.

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat, miercuri, că legile Justiţiei vor fi incluse, cel mai probabil, săptămâna viitoare pe ordinea de zi a plenului Senatului. Senatul este Camera legislativă decizională pentru cele trei legi ale Justiţiei.

Citește și - Proiectul privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost criticat de USR și AUR

Reprezentanții grupurilor parlamentare USR și AUR au criticat proiectul privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Proiectul privind statutul judecătorilor şi procurorilor, adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, a fost criticat de reprezentanţii grupurilor parlamentare ale USR şi AUR, în timp ce grupul minorităţilor naţionale a anunţat că amendamentul criticat public referitor la numirea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a aparţinut acestui grup, fiind o iniţiativă personală.

În debutul dezbaterilor generale, deputata PNL Cristina Trăilă a anunţat că liberalii susţin acest proiect de lege, care este unul foarte important pentru Justiţie.

"Astăzi suntem chemaţi să votăm un ultim proiect de lege din pachetul legilor Justiţiei, un proiect important, un proiect dezbătut timp de mai bine de opt luni pe parcursul a trei ani. (...) Acest proiect a venit spre Parlament cu un aviz favorabil din partea CSM. În această perioadă toate instituţiile europene au fost consultate. (...) Dacă noi vom vota astăzi corect, dreptatea va fi făcută corect şi de instanţele de judecată", a argumentat liberala.

AUR susține că proiectul încalcă legea fundamentală

Deputatul AUR Sorin Muncaciu a susţinut că proiectul încalcă Constituţia.

"Reiterez că aceste legi au fost aduse în timpul vacanţei judecătorilor. (...) În acest moment, atât acest proiect, cât şi cel trecut încalcă Constituţia României. Acolo scrie 'CSM propune şi preşedintele aprobă' acest procuror de rang înalt, nu e posibil să introducem noi Ministerul Justiţiei, când Constituţia spune foarte clar - CSM şi preşedintele sunt în această decizie. Mai mult, am întrebat pe domnii de la CSM cum e posibil ca articolul 134 să fie încălcat în astfel de mod şi răspunsul a fost: 'Asta este procedura din acest moment'", a motivat Muncaciu.

El a criticat şi dezbaterea legilor Justiţiei în procedură de urgenţă, acuzând că timpul alocat pentru discutarea amendamentelor a fost "foarte scurt". Vezi știrea inițială aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel