Comisia specială parlamentară pentru Legile justiţiei - prima şedinţă pentru declanşarea procedurilor de organizare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Comisia specială pentru legile justiţiei din Parlament începe dezbaterile pe articole
Comisia specială pentru legile justiţiei din Parlament începe dezbaterile pe articole
Membrii Comisiei speciale parlamentare pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul justiţiei se vor reuni, marţi, în prima şedinţă pentru a declanşa procedurile de organizare a activităţii Comisiei. 

Şedinţa este programată să înceapă la ora 10.30. Comisia este sesizată cu cele trei proiecte trimise în procedură parlamentară de către Guvern, respectiv cele referitoare la statutul judecătorilor şi procurorilor, la organizarea judiciară şi privind Consiliul Superior al Magistraturii, precizează preşedintele comisiei, deputatul liberal Gabriel Andronescu, într-un comunicat.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat cu aceste proiecte, a stabilit dezbaterea lor în procedură de urgenţă.

Plenul Parlamentului a aprobat constituirea comisiei speciale pe legile justiţiei

În 1 septembrie, Plenul Parlamentului a aprobat, cu 273 voturi 'pentru', 48 'împotrivă' şi 2 abţineri, constituirea comisiei speciale pe legile justiţiei.

Potrivit hotărârii adoptate, Comisia parlamentară specială comună pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul justiţiei va avea ca obiective examinarea, atât în procedura legislativă la prima Cameră sesizată, cât şi în procedura legislativă la Camera decizională, a iniţiativelor legislative cu incidenţă asupra justiţiei în vederea reformării sistemului judiciar, aflate în procedură parlamentară, precum şi a celor care urmează a intra în procedură parlamentară, pe toată perioada desfăşurării activităţii Comisiei.

De asemenea, comisia va elabora rapoartele asupra acestor iniţiative legislative. Comisia este constituită din 25 deputaţi şi senatori şi va funcţiona pe o perioadă de 60 de zile de la data constituirii.

Conducerea comisiei este formată din: Gabriel Andronache (PNL) - preşedinte; Marian Rasaliu (PSD), Ioan Cupşa (PNL), Murariu Oana (USR) - vicepreşedinţi; Ladanyi László-Zsolt (UDMR), Sorin Muncaciu (AUR) - secretari, notează Agerpres.

Citește și - Legile justiției, modificate. Ciuvică: Predoiu a ales calea de mijloc

Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice, a făcut câteva remarci privitoare la noile legi ale justiției:

„Predoiu a reușit să facă niște modificări să împace și capra și varza, să nu revină la vechiul sistem pentru că Băsescu, în perioada lui, a făcut legile justiției așa, ca pentru el, să bage oameni la pușcărie. Ăștia au venit, în 2017, PSD și ALDE, și au zis că vor corecta legile justiției și le vor face civilizate. Nu le-au corectat decât în mică măsură, dar le-au mai tăiat din st#linisme. Acum, USR-ul zicea să se întoarcă la st#linism, pe când Predoiu nu s-a întors la st#linism, de aceea e certat de asociațiile #rezist. Am văzut că legile astea sunt certate un pic și de partea mai radicală anti-st#linism, din zona justiției, gen doamna Baltag de la CSM.

Văzând aceste două tipuri de reacții, cred că, până la urmă, Predoiu a ales o cale de mijloc, o cale de compromis. (...) Predoiu a ales o cale mediană care, sunt aproape sigur, că va fi acceptată de UE, de Comisia Europeană, de MCV și va bifa chestia asta”, a zis Ciuvică.

Autoritatea CCR, știrbită? Opinia lui Mugur Ciuvică

„E ok ce a făcut Predoiu, până la urmă.“, a spus Bogdan Chirieac, completând că „mai era chestiunea aia, că dreptul european va prevala asupra deciziilor Curții Constituționale“. Vezi mai multe aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel