Comisia Europeană salută evaluarea pozitivă a modului în care a fost gestionat bugetul UE
În ultimul său raport privind gestionarea bugetului UE publicat marţi, Curtea de Conturi Europeană, auditorul independent al cheltuielilor UE, a confirmat că administrarea bugetului UE s-a îmbunătăţit semnificativ în mandatul Comisiei Juncker, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Pentru cel de-al 12-lea an la rând, Curtea de Conturi Europeană a acordat un aviz favorabil în ceea ce priveşte conturile anuale ale UE şi, pentru al treilea an la rând, o opinie cu rezerve privind plăţile din 2018.
'Comisia Europeană face toate eforturile pentru a se asigura că fiecare euro din bugetul UE este cheltuit în beneficiul cetăţenilor noştri şi creează o valoare adăugată la nivelul UE. Ne asigurăm că normele sunt pe deplin respectate şi că erorile sunt reduse la minimum.
Suntem bucuroşi că eforturile noastre dau roade, iar auditorii noştri independenţi au confirmat încă o dată că ne-am făcut bine treaba', a declarat comisarul european pentru buget şi resurse umane, Gunther H. Oettinger. Comisia este responsabilă cu execuţia bugetului UE împreună cu parteneri diverşi şi gestionează aproximativ 75% din cheltuielile UE împreună cu statele membre. Acestea joacă un rol esenţial în domenii precum coeziunea şi agricultura, în cazul cărora cea mai mare parte a bugetului este distribuită prin intermediul autorităţilor de management naţionale şi regionale.
'Atât politica de coeziune a UE, cât şi politica noastră agricolă comună şi-au dovedit capacitatea de a oferi rezultate bune. În acelaşi timp, coeziunea şi dezvoltarea rurală rămân domeniile cele mai dificile din punctul de vedere al gestionării, din cauza numeroşilor actori implicaţi. Comisia ajută statele membre şi diferitele autorităţi de management în vederea unor rezultate mai bune, atunci când este necesar. Eforturile noastre de până acum arată că suntem pe calea cea bună şi vom continua să acţionăm în aceeaşi direcţie', a spus Gunther Oettinger.
Obiectivul Comisiei, în calitatea sa de administrator al bugetului UE, este acela de a garanta că, odată ce un program este încheiat şi toate controalele sunt efectuate, riscul rămas pentru bugetul UE este de sub 2% - nivelul considerat de Curte ca fiind semnificativ. În acest scop, Comisia monitorizează execuţia bugetului UE pe teren. Dacă se constată că statele membre sau beneficiarii finali cheltuiesc banii UE în mod incorect, Comisia poate recupera fondurile pentru a proteja bugetul UE.
Pentru 2018, Comisia estimează că, după aplicarea corecţiilor şi a recuperărilor, riscul de eroare rămas pentru bugetul UE este de sub 1%. Publicarea Raportului anual al Curţii de Conturi Europene dă startul 'procedurii anuale de descărcare de gestiune' a bugetului UE. Pentru a pregăti acest proces, în iulie 2019, Comisia a publicat, în rapoartele financiare şi de răspundere integrate, informaţii privind veniturile, cheltuielile, gestiunea bugetară şi performanţa UE. Această raportare confirmă faptul că, în 2018, bugetul UE a oferit rezultate concrete, a contribuit la realizarea priorităţilor politice ale Uniunii Europene, a creat valoare adăugată europeană pentru cetăţenii UE şi a fost cheltuit în conformitate cu normele UE, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News