Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de țară candidată la UE pentru Bosnia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Bosnia ar putea primi statutul de țară candidată la UE, dacă cele 27 de state membre își vor da acordul.

Comisia Europeană a recomandat miercuri celor 27 de state din UE să acorde Bosniei statutul de ţară candidată, dar acest pas necesită votul unanim al ţărilor membre, urmând ca mai târziu să fie deschise îndelungatele negocieri de aderare, relatează AFP.

Recunoaşterea statutului de ţară candidată la UE este aşadar doar iniţierea unui lung proces, care începe prin stabilirea de către Comisia Europeană a unei strategii de pre-aderare, ce constă într-un program de reforme necesare integrării europene, însoţit de un ajutor financiar.

Comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi, a insistat asupra implicaţiilor geopolitice ale acestei alegeri. Ţară divizată în două entităţi (sârbă şi croato-musulmană) de la sfârşitul conflictului soldat cu peste 100.000 de morţi între anii 1992 şi 1995, Bosnia este ameninţată de tentaţii separatiste.

Liderii europeni au anunţat în iunie că sunt dispuşi să acorde Bosniei statutul de ţară candidată, în urma unui summit cu liderii regiunii Balcanilor de Vest. Un raport a fost cerut atunci Comisiei Europene asupra implementării unei serii de reforme.

Şapte ţări sunt oficial candidate la aderarea la UE, respectiv Turcia (1999), Macedonia de Nord (2005), Muntenegru (2010), Serbia (2012), Albania (2014), Ucraina şi Republica Moldova (2022), dar negocierile pentru intrarea lor în UE fie nu au început, fie trenează.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi-au dat în luna iulie acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, după semnarea unui protocol între Skopje şi Sofia care a ridicat ultimele obstacole. Bulgaria blocase iniţierea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord din cauza unor dispute istorice şi privind limba, iar Albania a fost ţinută în loc pentru că Bruxellesul dorea ca ambele negocieri să înceapă concomitent, scrie Agerpres.

Comisia Europeană vine cu noi măsuri pentru energie de săptămâna viitoare

Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare noi măsuri pentru a încerca să reducă preţurile ridicate ale energiei, a afirmat miercuri comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, transmit Reuters și Agerpres.

"Săptămâna viitoare, Executivul comunitar va propune un alt pachet de măsuri", a declarat Simson la sosirea la Praga, unde participă la reuniunea miniştrilor Energiei din UE.

Separat, ministrul suedez al Energiei, Khashayar Farmanbar, a afirmat că UE trebuie să găsească un mod pentru o decuplare a pieţei de electricitate de piaţa gazelor naturale (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel