Comisia Europeană: Mărfuri contrafăcute de aproape 740 de milioane euro au fost oprite în vama UE în 2018
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Numărul de interceptări de mărfuri contrafăcute importate în Uniunea Europeană a crescut în 2018 din cauza majorării semnificative a numărului de colete mici expediate prin poştă sau prin serviciile de curierat expres, conform noilor cifra publicate joi de Comisia Europeană, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Cifrele referitoare la transporturile confiscate au crescut de la 57.433 în 2017 la 69.354 în 2018, deşi numărul total de articole reţinute a scăzut în comparaţie cu anii precedenţi. În 2018, au fost reţinute aproape 27 de milioane de articole care încălcau drepturile de proprietate intelectuală (DPI), având o valoare de piaţă de aproximativ 740 de milioane de euro.

Principalele categorii de articole reţinute au fost ţigările, care au reprezentat 15% din volumul total al articolelor reţinute, urmate de jucării (14%), de materiale de ambalare (9%), de etichete, marcaje şi autocolante (9%) şi de îmbrăcăminte (8%). Produsele de uz zilnic personal la domiciliu, cum ar fi articolele de îngrijire a corpului, medicamentele, jucăriile şi aparatele electrocasnice, au reprezentat aproape 37% din numărul total al articolelor reţinute.

China a rămas în continuare principala ţară de origine a mărfurilor care încalcă drepturile de proprietate intelectuală. Macedonia de Nord a fost principala ţară de provenienţă a băuturilor alcoolice contrafăcute, iar Turcia a constituit principala sursa a altor băuturi, a parfumurilor şi a produselor cosmetice. Autorităţile vamale din UE au constatat o creştere a numărului de ceasuri, telefoane mobile şi accesorii, cartuşe de imprimantă şi tonere, CD-uri/DVD-uri, etichete, marcaje şi autocolante contrafăcute provenite din Hong Kong, China. Echipamentele informatice au provenit, în principal, din India, ţigările, din Cambodgia, iar materialele de ambalare, din Bosnia şi Herţegovina.

"Lucrătorii vamali de pe întreg teritoriul UE au înregistrat un succes remarcabil în urmărirea şi confiscarea mărfurilor contrafăcute, care sunt adesea periculoase pentru consumatori. Misiunea lor a devenit şi mai dificilă din cauza creşterii numărului de colete mici care pătrund în UE prin intermediul vânzărilor online. Printre priorităţi se numără, de asemenea, protejarea integrităţii pieţei noastre unice şi a uniunii noastre vamale, precum şi asigurarea eficace a respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul lanţului de aprovizionare internaţional. Trebuie să continuăm intensificarea eforturilor de combatere a contrafacerii şi a pirateriei", a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă.

Un studiu anterior publicat de Comisia Europeană a indicat, de asemenea, că pentru întreprinderile din UE, pierderile de vânzări directe cauzate de mărfurile contrafăcute se ridică la 56 de miliarde de euro pe an, ceea ce corespunde unei pierderi de aproximativ 468.000 de locuri de muncă. Dacă se ia în considerare şi efectul de domino asupra altor sectoare, pierderile totale de vânzări se ridică la 92 de miliarde de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel