Comisia Europeană este acuzată că sacrifică pădurile prin „Fit for 55”
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Comisia Europeană este acuzată că sacrifică pădurile de pe teritoriul său.

Comisia Europeană a fost acuzată că „sacrifică pădurile” după ce a publicat propuneri care vor permite arderea copacilor pentru producerea de combustibil. Conform The Guardian, se acuză că „se accelerează dezastrul climatic” prin arderea lemnului, după ce Comisia a dezvăluit strategia pentru păduri, vineri. Printre aceste planuri se numără și plantarea a 3 miliarde de copaci până în 2030 în Uniunea Europeană.

Strategia pentru păduri este parte a unui plan mai mare de a combate urgențele climatice și naturale care vrea să reducă emisiile Uniunii Europene cu 55% până la finalul deceniului. Acest pachet imens de propuneri legale este cunoscut sub numele de „Fit for 55”.

Nu s-a vrut înăsprirea legislației

Activiștii de mediu sunt de părere că CE nu a vrut să înăsprească legislația pentru a nu mai permite arderea lemnului pentru combustibil. O actualizare a directivei europene pentru energie propune ca industria de biomasă să primească interdicție de a procura lemnul din „pădurile primare”, adică păduri antice practic neatinse de om care reprezintă doar 3 procente din pădurile Uniunii.

Comisia mai transmite că lemnul nu va mai fi folosit decât „dacă se asigură nicio interferență cu obiectivele de protecție a naturii”, iar în general „utilizarea copacilor pentru producția de energie, fie din UE, fie importați, ar trebui fi minimizată”, în timp ce subvențiile pentru crearea de biomasă din buturugi nu vor mai exista.

Ce spun activiștii

Lina Burnelius, organizatoarea de proiect a Protect the Forest Sweden, a spus că CE nu a reușit să gestioneze unul dintre principalii factori care duc la degradarea pădurilor – considerarea biomasei forestiere drept energie regenerabilă. „Fit for 55 este dăunătoare pădurilor și nu este suficientă pentru a combate schimbările climatice. Avem o nevoie disperată de politici oneste care includ toate emisiile noastre în statistici”, a exprimat aceasta.

Astfel, Comisia Europeană a ales „să sacrifice pădurile în loc să recunoască faptul că politica Uniunii de biodiversitate înrăutățește criza climatică”, mai spune ea. „Suficient cu arderile. Nu putem să trecem de la arderea unui combustibil dezastruos la arderea altuia”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel