Comisia Europeană: Conducta Nord Stream a fost închisă sub pretexte false
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 03 sep 2022, 08:30
WhatsApp
CE se aşteaptă ca România să continue să lucreze la implementarea reformei pensiilor din PNRR (surse)
CE se aşteaptă ca România să continue să lucreze la implementarea reformei pensiilor din PNRR (surse)
Comisia Europeană a acuzat gigantul rus Gazprom că a oprit furnizarea de gaze prin conducta Nord Stream din Marea Baltică către Germania folosind pretexte false, relatează dpa.

'Anunţul Gazprom din această după-amiază că închide din nou (Nord Stream) sub pretexte false este o altă confirmare a nefiabilităţii sale ca furnizor', a scris vineri seara pe Twitter un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

'Este, de asemenea, o dovadă a cinismului Rusiei, deoarece preferă să arunce gaze în loc să onoreze contracte', a precizat sursa citată. Potrivit producătorului de turbine Siemens Energy o scurgere de petrol nu justifică din punct de vedere tehnic oprirea gazoductului Nord Stream, decisă de Gazprom după descoperirea unor astfel de scurgeri într-o turbină.

Gazprom a anunţat vineri seara că gazoductul Nord Stream, care urma să fie repus în funcţiune sâmbătă după o perioadă de întreţinere, va fi în cele din urmă oprit 'complet' până la repararea unei turbine a acestui gazoduct vital pentru aprovizionarea europenilor.

Anunţul Gazprom riscă să accentueze îngrijorarea ţărilor europene, care încearcă să evite o criză energetică în iarna care se apropie şi acuză Moscova că utilizează gazele ca armă pentru a se răzbuna pentru sancţiunile occidentale după ofensiva rusă în Ucraina, notează Agerpres.

Situaţie tensionată în Germania după anunțul Gazprom, dar aprovizionarea cu gaze - garantată, afirmă Berlinul

Germania a indicat vineri că aprovizionarea cu gaze este asigurată, în pofida deciziei gigantului rus Gazprom de a prelungi oprirea gazoductului Nord Stream, care a sporit temerile privind o penurie de gaze la iarnă, potrivit France Presse.

Fără a comenta anunţul Gazprom, purtătoarea de cuvânt a declarat că Germania 'văzuse deja lipsa de fiabilitate a Rusiei în cursul ultimelor săptămâni'.

Gazprom a anunţat vineri seara că gazoductul Nord Stream, care urma să fie repus în funcţiune sâmbătă după o perioadă de întreţinere, va fi în cele din urmă oprit 'complet' până la repararea unei turbine a acestui gazoduct vital pentru aprovizionarea europenilor.

Într-un comunicat, Gazprom indicase că a descoperit 'scurgeri de ulei' în turbină în cursul operaţiunii de mentenanţă şi afirmase că 'până la repararea acesteia, transportul de gaze prin Nord Stream este complet suspendat'. Gigantul energetic rus nu a precizat cât timp ar putea dura această reparaţie.

Anunţul Gazprom riscă să accentueze îngrijorarea ţărilor europene, care încearcă să evite o criză energetică în iarna care se apropie şi acuză Moscova că utilizează gazele ca armă pentru a se răzbuna pentru sancţiunile occidentale după ofensiva rusă în Ucraina. Vezi articolul aici!

Citește și - Republica Moldova va plăti, în septembrie, cu 25% mai mult decât în august pentru gazele naturale cumpărate din Rusia

Republica Moldova va plăti, în septembrie, cu aproximativ 25% mai mult decât în august pentru gazele naturale cumpărate din Rusia. 

Preşedintele companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunţat că holdingul rus Gazprom va livra gaze în septembrie la un preţ de peste 1.880 de dolari pentru o mie de metri cubi.

În august, preţul gazelor era de aproape 1.460 de dolari pentru mia de metri cubi, iar în iulie de 980 de dolari.

Potrivit vicepremierului moldovean, Andrei Spînu, Gazprom a confirmat că va livra cantitatea de gaze contractată în luna septembrie, însă nu se ştie dacă livrările vor continua şi în octombrie. Aproape tot gazul consumat de Republica Moldova provine din Rusia. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?