Comisia Europeană cere platformelor online să identifice clar conţinutul generat de inteligenţa artificială
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Comisia Europeană vrea ca platformele online să identifice în mod clar conţinutul, respectiv imagini, sunete, texte - generat de inteligenţa artificială (AI) pentru a lupta contra riscurilor dezinformării, a anunţat luni vicepreşedinta executivului UE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, potrivit AFP.

Solicitarea a fost adresată de reprezentanta Comisiei Europene (CE) participanților la codul de bune practici al UE împotriva dezinformării, cu care s-a întâlnit luni în Bruxelles. Acest cod, care nu are caracter juridic obligatoriu, reunește voluntar aproximativ 40 de organizații, inclusiv platforme importante precum Facebook, Google, YouTube și TikTok, în timp ce Twitter a părăsit recent acest grup.

Semnatarii care integrează AI generatoare în serviciile lor precum Bing Chat pentru Microsoft şi Bard pentru Google, ar trebui să integreze garanţiile necesare pentru ca aceste servicii să nu poată fi utilizate de către actori răufăcători care generează dezinformare, a spus Vera Jourova.

Pe de altă parte, a adăugat reprezentanta Comisiei Europene, semnatarii care au servicii susceptibile de a difuza dezinformare generată de inteligenţa artificială ar trebui să pună în practică o tehnologie pentru a recunoaşte acest conţinut şi a-l indica în mod clar utilizatorilor.

Cele mai mari platforme, reunind peste 45 de milioane de utilizatori activi în UE, vor fi supuse unor obligaţii în cadrul legislaţiei privind serviciile digitale

Începând cu data de 25 august, cele mai mari platforme, reunind peste 45 de milioane de utilizatori activi în UE, vor fi supuse unor obligaţii în cadrul legislaţiei privind serviciile digitale (DSA). Această reglementare prevede recurgerea la un marcaj vizibil pentru a garanta că un conţinut audio sau video generat sau manipulat este recognoscibil.

Comisia Europeană dorește implementarea imediată a acestei etichete

Cu toate acestea, Comisia Europeană dorește implementarea imediată a acestei etichete în cadrul codului de bune practici împotriva dezinformării. În plus, Uniunea Europeană se află în negocieri pentru adoptarea unei legislații specifice privind inteligența artificială, care impune obligații de transparență pentru generatorii de conținut editorial, precum ChatGPT. Cu toate acestea, discuțiile dintre statele membre și eurodeputați întârzie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel