Comisia Europeană aprobă planurile Greciei de a reduce creditele neperformante cu 30 de miliarde euro
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Comisia Europeană a aprobat joi un plan al autorităţilor elene destinat reducerii cu 30 de miliarde euro a creditelor neperformante din portofoliile băncilor greceşti, apreciind că acest plan nu încalcă prevederile comunitare referitoare la ajutoarele de stat, transmite Reuters. 

Schema, denumită Hercules, vizează reducerea stocului de credite neperformante care afectează băncile greceşti, fără a distorsiona piaţa prin subvenţii guvernamentale. Conform acestei scheme de protejare a activelor, statul grec va fi remunerat în linie cu condiţiile de pe piaţă pentru riscurile pe care şi le va asuma pentru oferirea de garanţii pentru aşa-numita securitizare a portofoliilor de credite neperformante.

'Comisia Europeană a ajuns la concluzia că planul Greciei care are drept obiectiv sprijinirea reducerii creditelor neperformante din băncile greceşti nu va beneficia de ajutoare de stat', a informat Executivul comunitar într-un comunicat. Băncile din Grecia, cea mai îndatorată ţară din Europa, au credite neperformante în valoare de aproximativ 80 miliarde euro, care le obligă să constituie provizioane şi le restricţionează capacitatea de a acorda noi credite.

Diminuarea ponderii creditelor neperformante este crucială pentru capacitatea băncilor greceşti de a acorda noi împrumuturi şi a-şi întări profitabilitatea. Schema Hercules va viza înfiinţarea unor vehicule speciale (SPV) care vor cumpăra creditele neperformante de la bănci. Vânzarea acestor credite va fi finanţată prin emiterea unor obligaţiuni de către SPV-uri cu o garanţie guvernamentală, însă implicarea statului grec va fi limitată, susţine Comisia.

'Riscul pentru stat va fi limitat deoarece garanţia guvernamentală se va aplica doar tranşei superioare a obligaţiunilor vândute de vehiculul de securitizare. Garanţia statului cu privire la tranşa superioară va deveni efectivă numai după ce mai mult de jumătate din tranşele negarantate şi mai riscante vor fi vândute cu succes participanţilor de pe piaţa privată', subliniază Executivul comunitar. În Italia, un program similar cunoscut sub denumirea de GACS, a dus la o creştere a securitizării până la un nivel record de peste 65 de miliarde euro anul trecut. Această cifră ar urma să scadă în 2019, în condiţiile în care mai puţine împrumuturi sunt clasificate ca fiind neperformante, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel