Comisia Europeană anunță oficial renunțarea la petrolul rusesc. Ursula von der Leyen: „Să fim clari, nu va fi ușor”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursă foto: Instagram (Ursula von der Leyen)
Sursă foto: Instagram (Ursula von der Leyen)
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, avertizează că interzicerea petrolului nu va fi ușoară pentru Europa. Înalții oficiali ai UE au vizat industria petrolieră profitabilă a Rusiei, precum și cea mai mare bancă a acesteia și mai multe instituții de presă, în cadrul celei de a șasea runde de sancțiuni impuse Kremlinului, de la începutul invaziei din Ucraina.

Importurile de țiței rusești vor înceta în termen de șase luni și cele de produse rafinate până la sfârșitul anului, conform planului prezentat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Sberbank, care reprezintă aproximativ 37% din întregul sector bancar rusesc (cea mai mare bancă a Rusiei), va fi exclusă din sistemul internațional de plăți SWIFT, a declarat von der Leyen Parlamentului European.

Cea mai importantă parte a pachetului este propunerea de a lovi combustibilii fosili ruși, venituri care au ajutat până acum la finanțarea războiului lui Putin.

„Să fim clari, nu va fi ușor”

Rusia este cel mai mare furnizor de petrol și gaze al UE. Până pe 27 aprilie, blocul a importat aproximativ 44 de miliarde de euro de combustibili fosili din Rusia prin transporturi și conducte, de când a început invazia, potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat.

Presiunea politică din partea Ucrainei pentru acțiuni mai dure i-a împins pe liderii UE să găsească modalități de a pune capăt dependenței blocului de combustibilii fosili ruși. Ultimul pachet de sancțiuni a făcut ca UE să accepte să elimine treptat importurile de cărbune rusesc în lunile următoare. Dar petrolul și gazele sunt destinațiile unde se duc cele mai importante sume de bani.

„Să fim clari, nu va fi ușor”, a spus von der Leyen. "Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc, dar pur și simplu trebuie să o facem. Așa că astăzi vom propune interzicerea întregului petrol rusesc din Europa. Aceasta va fi o interdicție completă a petrolului rusesc, transportat pe mare și prin conducte, brut sau rafinat."

Oprirea importurilor de petrol din Rusia ar reprezenta un moment de referință în răspunsul Europei la război și o decizie care ar remodela permanent politica globală și piețele energetice.

Întrebarea cheie este dacă blocul se mișcă suficient de rapid pentru a avea un impact asupra economiei de război al lui Putin. Unele țări UE au cerut o interdicție rapidă a petrolului pentru a-l lovi imediat pe liderul autocrat.

Dar von der Leyen a subliniat necesitatea de a acționa „în mod ordonat”, pentru a exercita o presiune maximă asupra efortului de război al Kremlinului, minimizând în același timp perturbarea piețelor globale.

Următorul pas este ca țările UE să discute planul Comisiei, care se poate schimba pe măsură ce țările membre examinează detaliile propunerii. Țările care sunt foarte dependente de petrolul rusesc au spus că vor să fie sigure că vor primi provizii alternative înainte de a semna orice interdicție.

UE interzice și mai multe entități de presă rusești

Von der Leyen a propus, de asemenea, interzicerea a trei radiodifuzori de stat rusi suplimentari din Europa, într-o mișcare menită să reprime dezinformarea cu privire la invazia Ucrainei.

„Am identificat aceste canale TV ca purtători de cuvânt, care amplifică agresiv minciunile și propaganda lui Putin [președintelui rus Vladimir]. Nu ar trebui să le mai dăm o scenă pentru a răspândi aceste minciuni”, a adăugat ea.

Ea nu a numit radiodifuzorii, dar un oficial al UE, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că sunt Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24 și TV Center International.

În discursul său, von der Leyen a propus, de asemenea, investiții „masive” ale UE într-un plan de redresare pentru Ucraina, menționând că războiul are un impact devastator asupra economiei și infrastructurii țării. Ea nu a oferit o cifră exactă a dimensiunii pachetului.

„Europa are o responsabilitate foarte specială față de Ucraina”, a spus ea. „Astăzi vă propun să începem să lucrăm la un pachet ambițios de recuperare pentru prietenii noștri ucraineni”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel