Data publicării:

Comisia de la Veneția: Legea ungară anti-LGBT încalcă standardele internaționale privind drepturile omului

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Comisia de la Veneția: Legea ungară anti-LGBT încalcă standardele internaționale privind drepturile omului / Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Comisia de la Veneția: Legea ungară anti-LGBT încalcă standardele internaționale privind drepturile omului / Sursă foto: Facebook Viktor Orban

Comisia de la Veneția susține că legea adoptată de Ungaria care interzice predarea în şcoli a chestiunilor transgender şi despre homosexualitate încalcă standardele internaţionale privind drepturile omului.

Legea adoptată de Ungaria care interzice predarea în şcoli a chestiunilor transgender şi despre homosexualitate încalcă standardele internaţionale privind drepturile omului, a susţinut marţi Comisia de la Veneţia, un panel de experţi în materie constituţională al Consiliului Europei, relatează Reuters.

Actul normativ, adoptat în iunie şi care a atras critici severe din partea instituţiilor europene şi a unor lideri vest-europeni, prevede că pornografia şi conţinuturile ce reprezintă sexualitatea sau promovează devierea de la identitatea de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârste sub 18 ani, pentru a preveni abuzurile împotriva copiilor.

Dar Comisia de la Veneţia consideră că, dimpotrivă, amendamentele contribuie la crearea unui mediu ameninţător, unde copiii LGBTQI pot fi victime ale unor riscuri legate de sănătate, bullying şi hărţuire.

Amendamentele lasă loc numai învăţământului părtinitor, deschizând uşa stigmatizării şi discriminării persoanelor LGBTQI, crede acest panel de experţi, în opinia căruia respectiva lege ungară nu corespunde standardelor internaţionale privind drepturile omului şi nu le asigură copiilor acces la informaţii obiective şi nepărtinitoare cu privire la identitatea de gen şi orientarea sexuală.

Ursula von der Leyen consideră legea drept o ruşine

Comisia Europeană, a cărei preşedintă Ursula von der Leyen a descris această lege drept o ruşine, a iniţiat o procedură juridică împotriva Ungariei, disputa adâncind conflictul dintre Budapesta şi Bruxelles pe tema statului de drept.

Guvernul ungar condus de Viktor Orban a explicat că această lege nu priveşte homosexualii, ea priveşte modul în care părinţii doresc să facă educaţia sexuală a copiilor lor, amintind că Ungaria protejează instituţia căsătoriei ca fiind una între un bărbat şi o femeie, precum şi familia, baza supravieţuirii naţiunii.

Premierul ungar intenţionează să convoace un referendum privind această lege, care să se desfăşoare odată cu alegerile parlamentare de anul viitor. Partidul său conservator, Fidesz, se va confrunta la acest scrutin cu un front unit al opoziţiei, alcătuit din şase partide, incluzând aici social-democraţii, liberalii şi fosta extremă-dreaptă Jobbik redefinită acum ca formaţiune de centru-dreapta, care au decis să lase la o parte diferenţele dintre ele pentru a se uni împotriva lui Viktor Orban, scrie Agerpres.

Curtea Constituțională din Ungaria, decizie împotriva tratatelor UE: Migrația pune în pericol identitatea noastră

 

Vineri, Curtea Constituțională a Ungariei a publicat o decizie cu privire la o hotărâre nefavorabilă a Curții Europene de Justiție, care a condamnat tratamentul aplicat migranților ilegali de către Ungaria la granițele sale sudice. Decizia Curții Constituționale din Ungaria este împotriva tratatelor europene.

Comisia Europeană a trimis o notificare oficială Ungariei – în cadrul unei proceduri de încălcare a dreptului comunitar – în care a susținut că prevederile guvernului ungar din Legea fundamentală privind azilul migranților încalcă reglementările relevante ale Uniunii Europene. Ca reacție la aceasta, Ministerul Justiției din Ungaria a apelat apoi la Curtea Constituțională a țării pentru interpretare (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel