Data publicării:

Comisia de la Veneția critică legea minorităților din Ucraina, care discriminează inclusiv comunitatea românească

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
AGERPRES
AGERPRES
Comisia de la Veneția a publicat un aviz critic față de legea minorităților naționale din Ucraina.

Comisia de la Veneția a publicat luni un aviz critic cu privire la legea Ucrainei „cu privire la minoritățile naționale”, a cărei adoptare face parte din recomandările Comisiei Europene pentru acordarea statutului de candidat, potrivit Evropeiska Pravda.

Specialiștii Comisiei de la Veneția au salutat în general adoptarea legii privind minoritățile naționale în Ucraina și au remarcat, de asemenea, cooperarea autorităților ucrainene în definitivarea acesteia. Totodată, pentru respectarea deplină a standardelor internaționale, ei recomandă „revizuirea unui număr de prevederi” din lege.

Majoritatea recomandărilor se referă la utilizarea limbii minorităților naționale, prevăzută la articolul 10. Printre altele, Comisia de la Veneția solicită extinderea dreptului de a organiza evenimente în limbile minorităților și eliminarea obligației de a asigura traducerea lor ucraineană „sau cel puțin să o revizuiască în lumina principiului proporționalității”.

Experții Consiliului Europei cer, de asemenea, să se revizuiască obligațiile legate de publicarea cărților în limbile minorităților naționale și ale librăriilor, să se clarifice problema traducerii „inscripțiilor denumirilor oficiale și informațiilor pentru familiarizarea minorității cu limba” și să adopte o metodologie privind utilizarea limbilor minorităților naționale în autorități.

CITEȘTE ȘI     -    Ucraina sfidează comunitatea românească și tipărește manuale de limba și literatura „moldovenească”, în ciuda solicitărilor Bucureștiului și Chișinăului

Recomandările se referă, de asemenea, la revizuirea altor legi, în special în ceea ce privește „restricționarea libertății de a folosi limba minorităților și tratamentul diferențiat al limbilor minoritare” și dreptul de a accesa mass-media în limbile minoritare prin eliminarea cotelor de limbă.

Separat, Comisia de la Veneția cere încă o amânare a transferului sistemului de învățământ în limba ucraineană și prelungirea perioadei de tranziție.

Legea „Cu privire la minoritățile naționale” a intrat în vigoare în Ucraina în martie 2023. Această lege se numără printre cele șapte recomandări ale Comisiei Europene, pe care Ucraina trebuie să le implementeze pentru a se îndrepta în continuare spre UE. Totodată, recomandările precizează că legea ar trebui să țină cont de opinia Comisiei de la Veneția.

România și-a exprimat indignarea față de legea adoptată privind minoritățile naționale și a cerut în repetate rânduri Ucrainei să o revizuiască. Și Ungaria a solicitat în repetate rânduri pe această temă, vorbind despre asuprirea drepturilor maghiarilor transcarpatini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel