Comisia de etică a USAMVB și un grup interuniversitar de experți independenți, raport: Sorin Cîmpeanu nu a plagiat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Comisia de etică a USAMVB și un grup interuniversitar de experți independenți au stabili faptul că Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educație, nu a plagiat.

"Prezint public rapoartele celor îndreptățiți legal și profesional să se exprime și să decidă asumat  Experții au decis că am respectat uzanțele universitare și normele de etică și deontologie profesională.

“Suportul didactic NU poate face obiectul unui presupus plagiat, nefiind și nepretinzând a fi o creație științifică proprie".

Aceste rapoarte lămuresc fără echivoc lipsa de fundament a acuzațiilor ce au ca obiect un suport didactic de uz intern, și NU o teza de doctorat, așa cum s-a dorit acreditarea publică a ideii. Pentru aceia care au disponibilitatea de a se informa și din surse îndreptățite legal și profesional să se exprime pe anumite teme de interes mai mult sau mai puțin public, postez cele 2 rapoarte de analiză:

• Raportul Comisiei de etică a USAMVB (entitate care funcționează independent și este îndrituită legal pentru analiză și decizie în astfel de situații);

• Raportul unui Grup interuniversitar de experți în domeniul Îmbunătățirilor funciare (membrii acestui grup independent au fost desemnați de către instituții academice din România, având în paralel și calitatea de expert judiciar în domeniul în care sunt certificați academic. Acești experți nu au nicio legătura instituțională cu USAMVB)", scris Sorin Cîmpeanu pe Facebook.

Citește și:

Consiliul Național al Rectorilor, susținere pentru Sorin Cîmpeanu: Acuzele publice, infirmate de însuși cel despre care se afirmă că ar fi fost prejudiciat

Consiliul Național al Rectorilor și-a manifestat, public, susținerea pentru fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, acuzat de o parte de presei de plagiat pentru folosirea unui îndrumător de lucrări practice. Însuși autorul documentului pedagogic infirmă prejudiciul invocat de acuzele publice.   

”Consiliului Național al Rectorilor din România consideră și susține integritatea academică ca fiind o valoare fundamentală a învățământului superior. Respectarea principiilor de etică și integritate academică se analizează însă prin mecanisme specifice învățământului superior și statului de drept, verdictele emise de către persoane fizice pe rețelele de socializare neputând fi luate în considerare, nici măcar atunci când persoana vizată este și om politic. 

Consiliul Național al Rectorilor se delimitează ferm de orice ”sentințe” de natură mai mult sau mai puțin politică, emise de veritabile ”tribunale digitale”. Universitățile au un rol esențial în fundamentarea și promovarea principiilor civice menite să asigure funcționarea adecvată a statului român și a societății românești. Astfel, considerăm oportun și necesar să ne manifestăm acest rol, inclusiv prin adoptarea unor poziții ferme de fiecare dată când etica academică în activitatea unui membru al comunității universitare este judecată și apreciată într-un cadru lipsit de valoare profesională și juridică.

Experiența didactică și științifică a domnului profesor universitar dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu a fost construită în peste 30 de ani de muncă susținută, care au presupus parcurgerea tuturor pașilor impuși de lege cu privire la evoluția în cariera didactică, au condus la rezultate evidente și cuantificabile, precum și la recunoaștere din partea comunității academice. Acestea nu pot fi șterse cu buretele și trebuie luate în considerare în acest veritabil proces de linșaj mediatic lansat pe rețelele de socializare.

Înscrisul, pretins în mod fals a fi plagiat, este un caiet/îndrumător de lucrări practice, un document pedagogic suport destinat exclusiv uzului studenților unei anumite facultăți, dintr-o anumită universitate, în cadrul activităților de proiect și lucrări practice. Un îndrumător de lucrări practice nu este o lucrare/opera/creație științifica, nu este un document care să presupună expunerea unor elemente de originalitate rezultate din activitățile de cercetare ale autorului. Pentru a putea fi puse la dispoziția fiecărui student care desfășoară activități practice, caietele de laborator erau litografiate în cadrul instituției de învățământ superior.  Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel